Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Њива не зна за корону
ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПОЦЕРИНЕ И МАЧВЕ У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Њива не зна за корону

Читава Поцерина ће имати проблем када почне брање јагоде. Сви имамо већи број радника који беру и које довозимо и одвозимо до њива. Питање је и колико људи ће смети да се вози у исто време у колима, као и да ради на њиви или под пластеником
Увођење ванредног стања и забране кретања донели су много неизвесности запосленима. Међутим, у проблему су се нашли и пољопривредници. Ратарски радови почињу, неки повртарски производи су већ стигли, ускоро ће и прве јагоде. Произвођачи нису сигурни ни када смеју да оду на њиву, а не где ће пласирати производе. Ипак, не жале се много, ваљда навикли да увек може и горе.
Породица Терзић из Штитара обрађује 24 хектара земље са којих храни 20 музних крава. Односом „Млекаре Шабац“ према својим сарадницима у овим тешким тренуцима изузетно су задовољни.
-Застоја у откупу млека није било. „Млекара“ није смањила откупне цене и исплате су редовне. Мислим да је тако и код других млекара које раде на подручју Шапца. Проблем ми представља што немам праву информацију о слободи кретања. Не знам до када смем да радим на њиви. Радови некада трају до касно, сада морамо да завршимо пре мрака и опет не знамо да ли ризикујемо и да ли смо у прекршају, каже Драган Терзић.
Шабачки крај, а посебно Поцерина, последњих година су познати по производњи јагода. Док су се произвођачи до сада радовали што ранијем роду сада страхују и ко ће им јагоде брати и где ће их продати.
Горња Врањска деценијама је била покривена пластеницима под којима се гајио парадајз. Недавно, парадајз су заменили засади јагоде.
-Читава Поцерина ће имати проблем када почне брање јагоде. Сви имамо већи број радника који беру и које довозимо и одвозимо до њива. Питање је и колико људи ће смети да се вози у исто време у колима, као и да ради на њиви или под пластеником. Други проблем ће бити коме је продати. Нема више купаца из Русије. Полако је почело и поврће да стиже. На срећу, градоначелник је имао разумевања за пољопривреднике и отворио је пијаце да могу да продају млади кромпир, лук и салату. Ситуација у сточарству је још увек сасвим пристојна. Влада Србије је на самом почетку донела добру меру, да цене откупа свиња и бикова не могу бити ниже него на почетку проглашења ванредног стања, а имамо коме и да их продамо, наводи Момир Арсеновић из Горње Врањске који има 25 пластеника са засадима јагоде и исто толико са краставцима.
Шабац Србију, али и неке европске земље, снабдева ружама. Неколико великих расадника налази се у околини Шапца и стотине хиљада садница одлази на захтевна европска тржишта. Породица Ивановић у Синошевићу има засад од око 50.000 ружа чије саднице се саде у јесен и пролеће.
-Корона вирус и увођење ванредног стања у Шабац прекинуло је последњу испоруку садница које смо произвели у малопродајне објекте. Губитак није много велики, али ипак смо продали мање него што смо могли у регуларним условима. Највећи део смо продали раније, а око 20 одсто садница које су остале пласирамо путем интернета. Срећа је да неке курирске службе још увек раде. Тренутно у расаднику обављамо послове на заштити од штетних инсеката, болести и сузбијању корова. Радимо онолико колико нам време дозвољава. Поштујемо полицијски час и завршавамо око сат времена раније него што бисмо иначе, каже Милош Ивановић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa