Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Слатке фантазије Манојловића
У МАЧВАНСКОМ БЕЛОТИЋУ, СЕЛУ ПРИЗНАТИХ ПРОИЗВОЂАЧА ЛУБЕНИЦА

Слатке фантазије Манојловића

Горан се одлучио да настави дугу породичну традицију врсних одгајивача бостана, коју је започео деда Миодраг, калемећи ово здраво, летње освежавајуће воће на тикву, наставио отац Душан, а данас уз несебичну очеву помоћ он усавршава
Горан Манојловић из Мачванског Белотића је трећа генерација, угледних произвођача лубеница у селу кога су раније у шали називали „село са милион лубеница“. Нису погрешили, када се зна да је овде у центру пре неколико деценија био прави мали „вашар“ лубеница на коме је свој слатки производ излагало много мештана у потрази за купцима.
Опет нешто што припада историји је чињеница да је Горанов деда Миодраг, калемио лубенице на тикву, због чега га је један колега назвао Мачвански Мичурин. У породици Манојловић, која је остала верна овој производњи и данас се сећају Миодрагових „краљица сласти“. Осим крупноће, одликовао их је посебан леп укус и отпорност на многе болести.
Вештину калемљења оставио је у аманет сину Душану.


-На нашим њивама имао сам задовољство да тестирам 12 сорти лубеница. Једно време у селу се одомаћила „мадера“, а данас је то рекао бих „фантазија“. Веома је укусна и слатка. Радо је траже и конзумирају, а стиже међу првима, што је веома значајно, код продаје. Ми са тим нисмо имали проблема, јер купци знају да цене квалитет. За то је поред доста улагања, потребна и одговарајућа „црница“. И то сам на време схватио и применио. Наравно уз пожртвован рад и упорност, добар резултат није изостао, а данас већим делом то преузима син Горан, каже Душан Манојловић.
Укућане смо затекли баш када су, како они кажу „секли“ лубенице.

-Принос је ове године нешто мањи, јер време није баш погодовало лубеницама. У почетку хладноћа је однела добар део рода и под „тунелима“(најлонима), где се гаје углавном ране сорте. Касније, средње ране „фантазија“ и „топ- ган“, које ми имамо ове године на површини од скоро хектар, су се боље показале, а и више сунчаних дана је томе допринело. Уз задовољавајућу цену од 15 до 20 динара по килограму ипак се исплати, без обзира на доста рада и улагања, каже Горан Манојловић, који је здушно прихватио овај породични посао, дуг пола века.

Пуне приколице лубеница по сред широког дворишта, најбољи су пример за поменуто, а чести позиви купаца, који знају да цене квалитет лубеница Манојловића.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa