Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
Визионари садашњости
Знање и техника у борби против пандемије

Визионари садашњости

Визионар (нл. visionaries, фр. visionnaire) видовњак, видовит човек, онај који може да духом види све; фиг. занесењак, сањалица, песник. (Лексикон страних речи и израза, Милан Вујаклија, Београд)
Епитет „визионар“ осим поменуте дефиниције у најпознатијем лексикону домаћег језика, до недавно је имао идентично тумачење и у српским друштвеним круговима. Ипак, у времене глобалне пандемије занесењаци нису остали само на мисаоним процесима истраживања далеких галаксија, конструисању машина за будућност и сањарењу о немогућем. Своја знања, вештине и „далековидост“ су усмерили ка удруживању у заједницу под називом „Визионари Србије“ како би допринели у борби против Ковид- 19 вируса креирањем посебних заштитних визира за медицинско особље у земљи.

Првобитна идеја и иницијални импулс настали су виртуелном свету, на фејсбук групи, али је убрзо визија преточена у дело. У духу иновативности, хуманости, и Шабац има своје представнике у овом важном подухвату. Солидарно и одговорно, Центар за стручно усавршавање (Тренинг центар Шабац у оквиру ове установе) и Техничка школа Шабац заједничким снагама дају свој допринос у заштити запослених у здравственим установама у граду.

Професори Техничке школе, инжењер електротехнике Милан Савић и машински инжењер Станимир Ранковић су одлучили да започну производњу заштитних визира. Наиме, 3Д штампачи, иако су вискофункционалне машине нису у потпуности предвиђене за ову намену, тј. масовну производњу предмета. За израду једног оквира визира потребно је више од два часа, што није занемарљив временски интервал када вам је сваки минут важан. Центар за стручно усавршавање поседује један штампач, као и Техничка школа, те је било је неопходно пронаћи решење да се процес убрза.

-Након првог контингента који је био спреман за дистрибуцију, иницијатива је запажена од члана Градског већа Игора Марсенића и Града. Убрзо смо успели да оптимизујемо време израде и сада је то један час, те смо самим тим повећали и број визира током дана. Сваки визир се састоји из два дела, пластичног рама и дела од фолије. Шабачка фирма „Eva’s Design“ је задужена за део од фолије, а матурант наше школе Александар Јанковић је укључен у овај сегмент. Наш некадашњи ученик, сада студент Факултета политичких наука, Вукашин Јеремић, труди се да осим функционалности коју поседују, визири буду и удобни.

Штаб за ванредне ситуације града Шапца координира расподелом, док трошкове материјала сноси Град.

Компанија из Пожеге „Инмолд“, специјализована за израду предмета од пластике у Шабац је допремила одређен број комплетних визира, али ми настављамо са процесом. Тренутно два 3Д штампача (Техничке школе и Центра за стручно усавршавање) константно раде и до сада је предато више стотина (око 800) заштитних визира – навео је професор Техничке школе, инжењер електротехнике Милан Савић.

Солидарно и одговорно
Млада Шапчанка Милица Стојанац, студенткиња друге године Факултета техничких наука у Новом Саду, смер биомедицински инжењеринг део је Визионара. До сада је донирала више од 30 визира израђених у свом дому.

-Имам своју Инстаграм страницу @техналаб где објављујем своју 3Д штампу и пратим друге људе из те области. Неки су се прикључили Визионарима пре мене и путем те друштвене мреже позивали друге да се укључе. На тај начин сам сазнала за ову акцију. Студент сам друге године биомедицинског инжењеринга на Факултету техничких наука у Новом Саду. Школујем се да једног дана својим инжењерским решењима помогнем здравственим радницима и свим људима, те нисам ни секунде размишљала и одмах сам се придружила екипи Визионара. Једини проблем је што радим на сопственом штампачу, са својим материјалом, а зна се да студенти не стоје баш најбоље са новцем. Међутим, постоји толико добрих људи који донирају филаменте и фолије, те је и тај проблем решен.

Посебно се захваљујем професору Милану Савићу који ми је доста помогао, а такође и једној дивној девојци Сари Глигорић која је заправо започела иницијативу да се здравственим радницима у Шапцу обезбеде визири. За један визир је потребно око 2 сата штампе, мада то варира у зависности од модела. Визионари троше свој новац, време и снагу да направе ове визире. Здравље је на првом месту тако да није ни чудно што су нас сви подржали. Мада, морам признати, нисам знала да оволико људи у Србији поседује 3Д штампаче и мислим да смо колективно потрошили скоро све залихе филамента које су могле да се набаве.

Све ово је само доказ да се хуманост није изгубила и да и даље знамо шта значи бити човек. За сада сам донирала укупно 34 визира која су своје место углавном нашли на главама здравствених радника у Општој болници у Шапцу, али и у Домовима здравља у Богатићу и Владимирцима. Број направљених визира расте сваког дана у просеку за 8 комада, стога мислим да ћу усрећити још већи број здравствених радника у будућности - каже Милица.

-Захваљујући посвећеним људима, 3Д штампачу који Тренинг центар Шабац добио кроз пројекат SEED од Аустријске развојне агенције, ми у Центру за стручно усавршавање помажемо онима који посвећено и несебично помажу свима нама у борби против коронавируса КОВИД - 19, медицинским радницима. До сада је више стотина маски по одлуци градског Штаба за ванредне ситуације Града Шапца донирано Дому здравља “Др Драга Љочић - Шабац”, Општој болници “Лаза К. Лазаревић” и Заводу за јавно здравље Шабац”. Захваљујемо се и фирми “Eva’s Design” која је дала свој допринос приликом израде елемената за визир маске и на тај начин помогла акцију Визионари_Србије - истичу из Центра за стручно усавршавање.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa