Инфо

14. мај 2020.14. мај 2020.
ЗНАЊЕ, ХРАБРОСТ И ПОШТОВАЊЕ
ЗАХВАЛНОСТ ЗАПОСЛЕНИМА У ЦРВЕНОМ
КРСТУ И ВОЛОНТЕРИМА

ЗНАЊЕ, ХРАБРОСТ И ПОШТОВАЊЕ

Поводом обележавања 08. маја Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца, начелник Мачванског управног округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације Владан Красавац упутио је речи захвалности за допринос запослених у Црвеном крсту и њихових волонтера, у борби против Корона вируса.
У саопштењу се каже:
“Светски дан Црвеног крста, 8. мај, обележава се на дан када је рођен Анри Динан, оснивач једног од најмасовнијих и најстаријих хуманитарних покрета. Међународни комитет Црвеног крста основан је далеке 1863. године, од када је започео највећи међународни хуманитарни покрет, који се ширио све до данашњих дана. Црвени крст Србије, основан је тринаест година касније, међу првим друштвима у свету.
Почетком 20. века норвешки парламент доделио је Анри Динану Нобелову награду за мир, чиме је постао први добитник ове изузетне награде. Међутим, показујући и надаље своју хуманост, новчани део награде Динан је донирао Црвеном крсту и другим хуманитарним организацијама посвећених пружању помоћи онима којима је ова помоћ била потребна. У знак поштовања према делу хуманисте и добротвора Анри Динана, 08. мај се од 1948. године у целом свету обележава као Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца.
Oве 2020. године Црвени крст Србије суочава се са највећим изазовом до сада, као и читав свет, због пандемије која је задесила човечанство. Целокупна ситуација није дозволила да се овај значајан датум обележи онако како се то и иначе обележавао свих ових година до сада. Упркос томе ово је прилика да се изрази захвалност запосленима и волонтерима који су дали велики допринос свих ових година у мисији коју Црвени крст спроводи, али и у борби против пандемије вируса Корона. У борби која још увек траје сви они су показали велико знање, храброст и пожртвовање. И ако се ради о непознатом непријатељу, запослени у Црвеном крсту и Црвеном полумесецу и њихови волонтери користили су своје велико искуство и знање које су стекли из непогода које су последњих година задесиле Србију, поплаве, пожари, земљотреси. Активно су се укључили у борбу против Корона вируса, помажући свом народу када је најтеже.
У свакој од локалних самоуправа Мачванског управног округ запослени у Црвеном крсту и њихови волонтери активно су учествовали у расподели пакета помоћи за најугроженије становништво, обилазили су старачка домаћинства, обављали куповину неопходних намирница, али пре свега су били у непосредном контакту са народом спремни да саслушају, утеше и лепом речју олакшају ову тешку ситуацију. Током ванредног стања спровођене су и акције добровољног давања крви у складу са свим мерама заштите како давалаца тако и оних који су акцију спроводили.
У свим активностима које ови ентузијасти спроводе присутна је изузетна скромност у раду и пожртвовање за дела која чине и труд који улажу. Зато користим прилику да све нас подсетим на улогу коју Црвени крст и Црвени полумесец са својом армијом волонтера има у свакодневном животу нашег народа.Оно што радује је да је сваким даном њихов број све већи, а ту је и масован одзив младих који су увидели значај и улогу у хуманитарном раду.
Због свега наведеног изражавам велику захвалност запосленима у Црвеном крсту и Црвеном полумесецу и њиховим волонтерима у свим градовима и општинама на територији Републике Србије и на подручју Мачванског управног округа, за до сада показану храброст, пожртвовање, знање, одговорност и организованост, коју показују и надаље“.
Начелник Мачванског управног округа и Командант Окружног штаба за ванредне ситуације Владан Красавац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa