Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
ПРОШИРЕЊЕ, БАРАЖ,  ДЕПОЗИТ
РУКОМЕТ: АКТУЕЛНОСТИ

ПРОШИРЕЊЕ, БАРАЖ, ДЕПОЗИТ

Супер лига попуњена са 16 клубова, подељених у две групе. Остају упражњена места у сваком рангу, известан бараж, али место у њему не доноси пласман. Датум зависи о одлуке о јавним скуповима
Рукометна сезона је поништена, нема шампиона, нема тима који ће у нижи ранг(ове), а непосредно пред старт наредне сезоне биће одигран завршни турнир Купа Србије, те ће један од два трофеја предвиђена за сезону 2019/20. бити додељен. Ипак, ово је само део најважнијих одлука, јер иако је поништена сезона, у нижим ранговима није спречен напредак, али ће принцип попуне бити специфичан. Ипак, кренимо редом.
У Супер лиги за рукометаше, која је до сада бројала 14 клубова (12 плус два која се прикључују у плеј офу, а пре тога наступају у СЕХА лиги), у следећој сезони биће чак 16 екипа, а како календар не би био преоптерећен, оне ће бити подељене у два групе са по осам клубова. Руководство МЕТАЛОПЛАСТИКЕ противи се оваквој одлуци.
„РК “Металопластика” се принципијално противи таквој одлуци. Наиме, на почетку претходне сезоне смо се у оквиру институције лиге, договорили и донели одлуку о начину и моделу такмичења за ову сезону. Договорима су присуствовали сви суперлигашки клубови, органи Аркус лиге и председник РССа. За Металопластику једино прихватљиво је да се у оквиру Аркус лиге сада разговара о моделу такмичења за сезону 2021/2022, годину дана унапред, јер је то једино исправно и у складу са законом.“ истакнуто је на званичној страници „плавих“.
Код дама ће такође бити два клуба више, уместо десет, биће их 12. Укратко, отворена су по два слободна места у елити и у њиховој попуни је „специфичност“. Према одлукама које је усвојио Управни одбор Рукометног савеза Србије (РСС), упражњена места у Супер лиги, али и нижим ранговима, не попуњавају аутоматски екипе које су заузеле најбоље позиције у нижем рангу. Наиме, упражњена места су попут конкурса, где се заинтересоване екипе јављају са идејом попуне. Уколико их буде више од једне, следи бараж, а право имају баш СВИ тимови који су играли у непосредно нижем рангу у прекинутој сезони. Наравно, осим жеље за наступом у баражу за попуну вишег ранга, клубови су обавезни да уплате депозит као гарант наступа у баражу, који ће бити враћен првог радног дана по завршетку баража. Заинтересови за покушај пласмана у Супер А лигу мора издвојити 400.000 динара. Исти принцип, уз мање депозите предвиђен је и у другим ранговима.
Иако екипа МАЧВЕ из Богатића, један од најбољих тимова Супер Б лиге и један од кандидата за највиши ранг на почетку сезоне, има, као и сви други клубови право наступа у баражу, у редовима Богатинаца нису заинтересовани да на овај начин изборе пласман међу најбоље већ овог лета.
-Од оснивања клуба се трудимо да функционишемо на најисплативији начин, да Мачва буде стабилан клуб и то смо увек успевали. У овом тренутку немамо дуговања и наступ у баражу и све што исходи проузроковало би велике трошкове, оне које узрочно-последично могу угрозити и егзистенцију клуба. Истовремено, бараж мора бити организован током лета, где су потенцијално високе температуре, а играчи неће имати довољно времена за тренинг, те је и ризик превелики од повреда. У петак имамо састанак са тренутним играчким кадром и већ сада правимо планове да наредне сезоне, у Супер Б лиги, поново нападнемо највиши ранг – рекао је председник клуба Миша Станић.
Шабачка МЕТАЛОПЛАСТИКА и дефинитивно је добила право наступа, односно пријаве за СЕХА лигу и у наредној сезони, заједно са Војводином, јер се места у овом такмичењу, као и куповима под окриљем ЕХФ, додељују на основу пласмана по завршетку сезоне 2018/19 (табелу можете видети на овој страни).

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa