Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Момци из Никла
Колсон Вајтехд

Момци из Никла

Изузетна прича о упорности, достојанству и искупљењу из пера двоструког добитника Пулицерова награде
Као и у Подземној железници, првом роману Колсона Вајтехда који је Лагуна објавила, он нам доноси причу о о расизму, неравноправности и неправди који су и данас присутни у Америци и чије се постојање игнорише. Чини се да роман Момци из Никла домаћој читалачкој публици стиже у право време и расветљава једну тему која је тренутно веома актуелна у целом свету.
Колсон Вајтхед нам прича причу засновану на истинитим догађајима из мушке поправне школе која је на Флориди постојала више од стотину година и затворена је тек 2011. године, а чији је циљ да наводно од лоших момака направи узорне грађане.
Иако су родитељи напустили Елвуда Кертиса, баба га строго одгаја не дајући му да пође странпутицом. Он се спрема да упише локални црначки факултет. Међутим, црном момку са америчког југа, где шездесетих година још влада сагрегација, довољна је једна нехотична грешка која ће му уништити будућност. Ухваћен је док је возио аутомобил за који није знао да је украден и послат поправну школу, Никлову академију. У стварности је то гротескна кућа страве где садистичко особље туче и сексулано злоставља штићенике, где корумпирану службеници краду храну и потрепштине и где момци, који се побуне и покушају да се одупру, нестају.
Елвуд, оптимиста и идеалиста, упознаје Тарнера који не дели његов оптимизам, а њихово пријатељство ће довести до одлуке чије ће се последице осећати деценијама. Њихову судбину ће одредити оно што су преживели на Никловој академији.
Колсон Вајтхед је један од водећих савремених америчких писаца. Аутор је шест романа, а за романе Подземна железница и Момци из Никла добио је Пулицерову награду. Његова дела нам дају одличан увид у оно што се тренутно догађа у Америци, а што резултира великим немирима.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa