Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
ЗА БОЉЕ СУТРА СРБИЈЕ
МЛАДИ У ИЗБОРИМА

ЗА БОЉЕ СУТРА СРБИЈЕ

Шта њима заправо доноси учлањење у странку? Зашто су се учланили у исту и да ли сматрају да је њихова борба важна и ефикасна? О томе у овом тексту говоре млади страначки активисти
Након забрањених и дозвољених спотова, обећања, подметнутих бомби и пожара, асфалтирања, изградње, а затим паљења дечијих игралишта, протеста и побуна, јасно је да је предизборна кампања у Шапцу жестока. Оно што се са сигурношћу може тврдити јесте да „на младима свет остаје“ и да су управо они будућност, не само Шапца, већ и целе државе.

Широка понуда
Избори долазе, убрзо након ванредног стања. Велика окупљања поново су дозвољена, а предизборна кампања увелико је почела. У недељу, 21. јуна, грађани ће у својим месним заједницама моћи да гласају за странку са чијим се идеалима највише слажу. Према званичним подацима, бира се 69 одборника. Листу за локалне изборе предале су: Српска напредна странка (са коалиционим партнерима ПСС, ПУПС и СДП) – др Александар Пајић, Западна Србија – Јелена Милошевић, Шабац је наш – Небојша Зеленовић, Покрет обнове Краљевине Србије (заједно са Монархистичким фронтом и Покретом монархиста) – Драган Нинковић, Руска странка – Слободан Николић, Социјалистичка партија Србије (у коалицији са Јединственом Србијом) – Алекса Игњатовић, Уједињена демократска Србија - Прилика, Српска радикална странка – Немања Стефановић, Метла 2020 – Срђан Митрашиновић, Европска зелена партија – др Дејан Павловић, Зелена странка - Zelená Strana – Мирјана Бингулац, Александар Шапић - Победа за Шабац.
У политичкој кампањи често видимо само једног човека, док иза њега стоји цео тим. Већина ових политичких партија у свом саставу има младе људе са уверењем и надом да њихова борба може променити и побољшати систем, да је њихов глас важан и да треба да се чује. Они својим залагањем помажу функционисање страначке приче и освајање што бољег изборног резултата. То су великим делом млади људи пуни ентузијазма и љубави према својој држави.
Како виде своју будућност, да ли планирају да остану у Србији и како њу виде у будућности? Неколико политички ангажованих младих људи одговорило је на ова питања.

Срећа без гаранције
Деветнаестогодишњи Игор Антић, страначки активиста покрета Шабац је наш, наводи како у предизборној кампањи помаже садашњем градоначелнику да освоји што већи број гласова тако што окупља младе људе из свог места који би подржали Небојшу Зеленовића на предстојећим изборима. Његови мотиви су напредак, бољитак, предвидив развој, транспарентност и визија, али и могућност за нормалан живот од сопственог рада и труда у Шапцу. Игор сматра да би сви требало да се боре за свој град и земљу, и како сопственим радом и залагањем утиче на људе у својој околини да мењају своја убеђења и навике. Србију види као чланицу Европске уније и сматра да она природно припада Европи. Своју будућност замишља у Србији, али Србији европских вредности.
Инжењер, а ускоро и магистар за заштиту животне средине, Ружица Перић (23), члан Европске зелене партије, у предизборној кампањи покушава да подигне свест о заштити животне средине. Ружица сматра да је неопходно правилно едуковати сваког становника Шапца, али и грађанина Србије. Ово је уједно и један од њених мотива за учлањење у ову партију. Она наводи да су последице које узрокују лоши поступци, попут крчења шума, интензивирања пољопривреде и уништавања станишта дивљих животиња, далекосежне. Млада активисткиња наводи да је њена жеља да помогне организацијама које се боре да вода, ваздух и земљиште у нашој држави буду чисти, храна здрава, а живот становника Шапца безбедан. За своју борбу тврди да је важна и ефикасна. Осим едукацијом, како каже, покушава да да добар пример суграђанима и својим понашањем, као нпр. пошумљавањем и сортирањем отпада за рециклажу. Перићева не познаје много младих који су страначки активисти, али сматра да би млади требало да се активирају, јер су управо они будућност земље. Планира да остане у Србији како би се за то и сама борила. Млада активисткиња се нада да ће генетски модификована храна бити избачена из употребе и замењена органски произведеном храном, али и да ће број дивљих депонија у земљи бити смањен, а читава околина чистија.
Катарина Тадић, двадесетдвогодишња активисткиња Покрета Западна Србија тврди да јој је у предизборној кампањи циљ промоција правих вредности које се темеље на тимском раду стручних и посвећених људи. „Када су млади у питању, идеја је да им приближимо све наше активности кроз програм који се базира на јасним резултатима, а не обећањима.“ Катаринин мотив за активно политичко ангажовање је, како тврди, жеља да својим доприносом помогне свом граду, као и да млади људи заједничким снагама учине Шабац бољим. Тадићева сматра да је свака борба ефикасна и важна, те да ће време и резултати показати у којој мери. Она такође наводи да су резултати које ова политичка странка има иза себе довољно добар аргумент. Познаје много младих страначких активиста, али сматра да би млади требало да буду више информисани и заинтересованији за дешавања на политичкој сцени, јер је будућност пред њима. Једна од највећих жеља ове младе активисткиње јесте да остане у свом граду, јер једино у њему види себе као потпуно остварену у свим сегментима живота.
Млада активисткиња Покрета обнове Краљевине Србије, Милка Егановић (19), у предизборној кампањи највише ради на промотивним штандовима, јер сматра да је то добар начин да у непосредном контакту са људима сазна каква су њихова мишљења и проблеми. Њен главни мотив за учлањење у ову странку јесте жеља да живи и ради у својој земљи. Егановићева сматра да је њена дужност да се бори за свој град, земљу и будућност. За своју борбу тврди да мора бити непрестана, искрена и са циљем да се у Србији живи нормалније, лепше, лакше и боље. Каже како познаје доста младих активиста који су амбициозни и друштвено одговорни. Свој живот и будућност види у Србији – уређеној краљевини са добрим образовним и здравственим системом, где се лепо живи, а рад вреднује.

Изборна понуда
- На изборе у граду излази укупно 12 странака, страначких коалиција и група грађана. Гласа се на 100 бирачких места.
На основу решења Министарства за државну управу и локалну самоуправу од 5.јуна 2020. године утврђено је да је у бирачке спискове уписано укупно 102.372 бирача са правом гласа, каже председник Градске изборне комисије Будимир Павловић.


Теодора Ранђић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa