Инфо

(23. јул 2020.)
Сузбијање корова амброзије на јавним површинама

Борба против алергена

Кошење корова Амброзије пре цветања. Значајно и на градском и на сеоском подручју. У ЈКП „Стари Град“ наводе да се третира на свим локацијама које су под њиховом ингеренцијом. Пријављивање несавесних власника приватних парцела
Борба против алергена
Алергични на полен амброзије са зебњом ишчекују август и септембар сваке године као период у коме их очекују бројне потешкоће исказане кроз различите алергијске реакције. Тежина манифетсација зависи од године, односно концентрације полена у ваздуху, а жеља Јавно-комунално предузеће „Стари Град“ је да кошењем у одређеним временским интервалима заступљеност полена у ваздуху умање, истичу у предузећу. Процес сузбијања започео је у среду.
-Трудимо се да сузбијемо коров на што више локација. Делујемо по програму, током дана покривамо седам, осам локација. Наравно, уколико се амброзија детектује у близини подручја које није по програму, такође одмах исту уклањамо. Предузеће покрива 105 хектара површина и на том подручју уништавамо амброзију где год је региструјемо – истакао је Дарко Николић пословођа Градског зеленила.
У Комуналној полицији апострофирају да на много приватних површина о којима власници не воде бригу, појављују се велике количине амброзије што ствра проблеме.
-Много је неуређених површина на подручју града, углавном приватних, али има и јавних. Позивамо суграђане да нам скрену пажњу на неуређене јавне површине које су идеалне за раст и цветање свима познатог корова како би биле уређене, али и да нам пријаве приватне катастарске парцеле које су неуређене. У време епидемије контакт телефоном је и најбржи и најбезбеднији и апелујем да нас са информацијама контактирају на бројеве 015/345-700 и 015/341-919 како би ми могли да поступамо у складу са законом и овлашћењима – рекао је шеф прве подручне органзационе јединице Комуналне полиције Ненад Илић.
Друга половина јула је право време за уништавање амброзије и период у коме се пољопривредницима саветује да делују против опасног корова.
-Пре него што донесе полен, треба је уништити. Може бити уништена механички као што се чини у граду, а може се третирати и хемијски. Велика већина то већ ради, али оним пољоприврдницима који то не чине упућујем савет, апел да на својим њивама, стрништима униште коров. Тешке тањираче и плугови су идеални за механичко уништавање или средствима за хемијско уклањање – додао је Предраг Срдановић из Дирекције за пољопривреду града Шапца.
Надлежни су подвукли да је овог лета деловање против амброзије у толико значајније, јер је време епидемије Ковида 19, те су суграђани чији имуни систем води борбу са алергијом, мање отпорни и на поменути вирус.

Д. Б.

Најновији број

22. октобар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa