Инфо

1. октобар 2020.1. окт 2020.
СуперМодели за нове генерације
МУРАЛ НА ЗИДУ СТАДИОНА ФК“МАЧВА“

СуперМодели за нове генерације

Стварно желим да верујем да ће наша дела научити младе, наше вршњаке, чак и оне старије од нас да теже ка улепшавању овог града, а не урушавању. Осећам да је наш рад ближи дефиницији речи “узор” у овом тренутку него ми саме
Четири ученице “Школе примењених уметности” Анђела Ђурић, Андреа Дамјановић, Милица Ђукић и Теодора Максимовић су пре неколико недеља осликале мурале на зидовима стадиона “ФК МАЧВА Шабац”. Иако су јако младе, још увек нису професионалнци и немају претходно искуство у рађењу мурала, свој посао су урадиле јако професионално.
Као и у сваком послу, има изазова, лепих ствари и лоших коментара.
-Најлепше је било то што сам заједно са још три талентоване девојке добила прилику да представим свој неки мали поглед на свет, и пре свега да представим разноликост и лепоту жена и женског рода, и јаку повезаност међу њима- рекла је Теодора.
Када видимо талентоване и младе људе да раде нешто компликовано, али се труде и не одустају упркос спорадичним лошим коментарима, схватамо да то мотивише и осталу децу и тинејџере да се покрену . Није битно да ли је везано за уметност, спорт, образовање или слично.
-Стварно желим да верујем да ће наша дела научити младе, па чак и оне старије од нас да теже ка улепшавању овог града, а не урушавању. Осећам да је наш рад ближи дефиницији речи “узор” у овом тренутку него ми саме. Моменти када смо ми биле ближе јесу када смо биле на терену. Оно шта пролазник или пријатељ види на месту нашег рада јесте оно што оставља утисак. Ми смо сада код својих кућа, у школи, на другим крајевима града али наш рад је и даље тамо. - кажу нам Анђела и Теодора.



Иако јако спретне,и ове девојке, као и све нас је у неком тренутку савладао страх и било је чак и мисли о одустајању.
-Празан бео зид ме јесте мало застрашио зато што сам знала да ће бити изазов завршити то све у таком кратком временском року. Зато сам и дала сав свој максимум и стварно не жалим што јесам. Штавише уживала сам у том процесу стварања, и полако се даном уз дан ослобођавала тог страха - рекла нам је Теодора.
-Моји узори у току рада су дефинитивно биле девојке. Породица, пријатељи и пролазници који прокоментаришу или само баце поглед, бодре и помажу су такође велики део мурала - каже Анђела.
Говоримо како је битно да празник жена не буде једина прилика да се подсетимо колико је допринос жена значајан за цело друштво. Зато је пројекат СуперМодел који слави стваралаштво жена и причу о женама наставио заједнички рад на очувању сећања на важне жене из историје Шапца. Овог пута завирили смо у машту младих девојака и открили како оне виде жене данас, али и жене у будућности.
У току рада са академским уметницама Миленом Обрадовић и Драганом Ђурђевић, разговарало се о узорима и осмишљени су СуперМодели за нове генерације.
Циљ пројекта СуперМодел је афирмација стваралаштва, пружање подршке и охрабривања да млади размисле о својим узорима и да истраже своју околину у потрази за необичним женама. На тај начин ненормална група СуперМодел из Шапца активно се бори против предрасуда везаних за женске улоге у друштву, врши едукацију и ствара ново знање које представља у јавности.

Горан Димитријевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa