Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
С. С.

С. С.

ФИЛИП ПЕЈОВИЋ, 500 МЕЧЕВА У МАЧВИ

Фудбалска страст не јењава

Како год да се заврши ова сезона, опстала Мачва у елити или не, епитет велике традиције нико јој не може одузети. Историја је дуга 101 годину, а у својим редовима има капитена који је у Србији апсолутни рекордер по броју званичних мечева за један клуб и то само кроз првенство и Куп. Пријатељски мечеви су ван те статистике, Европе није било
Постигао је 21 гол, иако је дефанзивац. Постигао је и три гола у пенал серијама, савладао Борјана за елиминацију Црвене Звезде. Постао је синоним клуба, а сенирски је почело пре 19 година све. Био је 23. септембар 2001. године. У седмом колу Српске лиге гост Мачве био је смедеревски „Железничар“. Десет минута пре краја Цветојевића је заменио млади Филип Пејовић. Победила је Мачва 2:1, то беше први меч свима знаног Пеје у сениорском тиму овдашњег клуба, а потом је уследило још 499 званичних, првенствених или куп утакмица у којима је, на већ црвено-црном срцу стајао ромб тих боја.

Капитен у тешким данима
Шабачка „Мачва“ пролази кроз тешке тренутке ове сезоне. Капитен није само неко ко носи траку, већ је она и обавеза да буде лидер на терену, представник саиграча и у лошим данима. За њега је Мачва много више од клуба и веран јој је и када је добро и када је лоше.
-Капитен је истовремено представник клуба и представник играча, то није лако, али су то ови сјајни момци максимално олакшали. Ми смо сви професионалци, од фудбала живимо, али сваком од нас је част што брани боје клуба који траје 101 годину. Играмо највиши ранг, представљамо град са више од 100 хиљада становника и то мора да има неку тежину. Као репрезент екипе сам упознао људе из руководства са проблемима и ту сам у покушају да пронађемо решење. Сви желимо да поносно проносимо име Мачве и упркос свему, приступ обавезама се није мењао код било кога. Одговорно тврдим, ниједног тренутка није било уцене, претње да неко неће доћи на утакмицу, тренинг, да неће одиграти и свако је дао максимум у том тренутку на сваком мечу. Поносан сам што сам капитен ових момака и надам се да ће се на крају све решити на најбољи начин.


-Није ми било свеједно, али осим страха носио сам и позитивну трему. За тих десетак минута имао сам три или четири контакта са лоптом, било је све у брзини, али нећу лагати, носио сам зебњу од грешке. С годинама се гради рутина, искуство помаже да се прилагодимо, међутим, иако нема више треме, још је присутно узбуђење сваке нове утакмице, радујем се свакој наредној и тај осећај ме носи све ове године – истиче капитен шабачке „Мачве“ ФИЛИП ПЕЈОВИЋ који је против Инђије претходне суботе одиграо 500. званични меч у сениорској екипи шабачког клуба.
Увек вреди нагласити званични меч (искључиво првенство и куп), јер би са убрајањем пријатељских утакмица број био знатно већи, а када би додали и наступе за млађе категорија још би цифре биле импознатније. Три деценије Пејовић је део Мачве.

Награда за јубилеј ФОТО: С.С.


-Овај клуб ме је изградио, статистика је моја лична карта, а Мачва други дом где сам стасавао. Из куће, од родитеља сам понео манире, трајне вредности, васпитање, а клуб је изградио мој карактер. Спортски принцип да се вредно ради и тренира и да је за успех потребан труд и упорност, које сам научио тренирајући, примењивао сам и на живот. Мачва постоји 101 годину, увек сам се трудио да дам свој допринос напретку најдражег клуба, а Мачва ми је враћала обликујући мене. Због тога никада нисам желео да одем из клуба тек тако и било где, могао сам размишљати у том правцу само ако је постојала могућнсот да бенефите имамо и клуб и ја.
Пет стотина мечева је остварење давно постављеног циља који је деловао импознатно у тренутку када је дефинисан.
-Желео сам да одиграм 500 мечева и то само за Мачву, не за неки други клуб. У сарадњи са сјајним и преданим статистичарима Александром Ђенадићем и Ацом Глишићем пребројао сам тачан број званичних мечева и видео да се ближим 500. Признање за 400 утакмица је додељено на 424. мечу, јер је ривал био Партизан, те је била лепа прилика, а против Инђије је био тачно 500. званични дуел у „црвено-црним“ бојама.
У 19 година, од првог Филиповог меча за сеноре много тога се мењало у фудбалу. Информационе технологије, наука генерално прожимале су се са спортом.
-Скаутинг противника на мом почетку сводио се на контакт тренера. Наш тренер позове тренера екипе која је последња играла против нашег наредног ривала и ту размене информације о екипи, најбљоим играчима. У нижим ранговима није било видео касета са утакмицама клубова. Противника упознајемо током меча, чувено „почетно испитивање снага“. Данас је то другачије, све је доступније, али припрема за меч не може да се сведе само на тактику и тренинг, напредовало је испитивање исхране и играч мора да се посвети и томе, мора да поштује одмор, храни се намирницама које ће допринети да буде на максимуму у сваком сегменту. С годинама у фудбалу је пажња подељена на све више детаља.

Фото: Сајт ФК Мачва


На другој страни, приступ обавезама се код Пејовића није мењао, иако је променио три ранга.
-Постоје мања прилагођавања, али свој приступ нисам мењао. За утакмицу се не припремам дан пре или на дан утакмице, већ од понедељка почињем припрему ривала у суботу. Тренер је шеф и трудим се да његове идеје испоштујем, у свакој тактици постоје појединачни задаци и моје је да сваки испуним уколико могу. Утакмица јесте емоција и одувек сам се трудио да тај део у току меча преточим у борбеност, труд, да ми та радост игре доноси додатну снагу, док глава мора доминирати у постављању на терену, процени ситуације, моментима када постоји тензија, када се ствари не одвијају како желимо. То је за мене универзало, било да је у питању Српска, Прва или Супер лига.
Разговор са капитеном није само осврт на прошлост, већ и садашњост, односно будућност, јер још у њему постоје жеља, циљ и снага да допринесе успесима клуба. Искуство је ипак искристалисало неке савета млађим фудбалерима.
-Фудбал и када постане професија, не сме да нестане она љубав због које смо први пут шутнули лопту и једва чекали наредни дан да поново играмо на некој пољани или комаду бетона. Да би се живело од фудбала, мора се живети за фудбал. Није суштина само у тренингу, него у спортском животу где је важно и колико одмарате, како се храните. Детаљи су изузетно важни. Буде некада тешко отићи на тренинг, али када почне тренинг мора да постоји глад за фудбалом, доказивањем, да се и онда буде најбољи, да се постигне гол, одузме лопта и да приступ буде пример другима. Не сме да песахне узбуђење нове утакмице. Све је у глави и вери у успех.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa