Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
Тестера није пресекла успомене
ДЕСЕТАК ГОДИНА ОД СЕЧЕ ЖАКИЋА ГРМА

Тестера није пресекла успомене

Настављач познате досељеничке породице Жакића, која води порекло из Бачке, Младен, сведочи да су под храстом старим више од 300 година, чији велики пањ се налази баш у његовом дворишту, Немци у казненој експедицији стрељали деду Душана. Једна од анегдота каже да је на овом месту Гаврило Принцип проверавао своју вештину у гађању из пиштоља, пре него што је убио Фердинанда у Сарајеву
Данас је велики пањ, белег живота у дворишту Младена Жакића на домак Шапца, својеврстан траг постојања храста, старог више од 300 година, који је дуго био знак распознавања читавог овог краја у улици Гаврила Принципа број три на периферији града. Прича се да је стабло било остатак густе мачванске храстове шуме, зване Китог, коју су својевремено исекли и стабла извезли у Аустрију ради прављења фурнира. После дужег самовања и овај грм је морао бити посечен, јер су његове крхке и дуге гране угрожавале безбедност саобраћаја на путу Шабац-Табановић који и данас пролази у непосредној близини.

ПРОЛАЗНОСТ ЖИВОТА
Породица Младена Жакића доселила се у Мачву 1890. године из Бачке, односно села Стари Сивац. То су данас, како каже наш саговорник три куће, које заузимају простор недалеко од шабачке пијаце “Бандера” и пружног прелаза, крај пута Шабац-Табановић. Младенов прадеда, звао се исто као и он. Деду Душана стрељали су Немци у казненој експедицији 1941. године, а отац Томислав, умро је пре неколико година. Сада у кући живи са супругом Тањом и сином Вељком.

Дуго је зубу времена одолевало огромно храстово стабло у њиховом дворишту, али су и њега морали да посеку, пре десетак година. Од тог огромног дрвета остао је само велики пањ, сведок бројних успомена, које су живе и преносе се с колена на колено, уз својеврсне додатке, да би биле занимњивије и дуже трајале.

МЛАДЕН ЗАКИЋ СА СИНОМ КРАЈ ОГРОМНОГ СТАБЛА


- Храст води порекло из храстове шуме која је овде некада била густа и људи су се у њој скривали од Турака. Време је учинило своје и он је остао сам, као “вук самотњак”. Гране су биле огромне, као уосталом и стабло. Морали смо да га посечемо јер је угрожавао саобраћај крај оближњег пута. Нема сумње да је био симбол једног времена. По њему се читав крај зове Жакића грм. Под огромном крошњом рођене су многе љубави. Живело се лагодно и весело, али под старим храстом су Немци стрељали мог деду Душана, који је сахрањен на оближњој њиви. Једна од анегдота говори да је овде боравио и Гаврило Принцип, пре него што је извршио атентат у Сарајеву, каже Младен.
У прилог веродостојности овог последњег сведочанства нашег саговорника иде и чињеница да данас улица у којој се налази његова кућа носи име Гаврила Принципа.

ХРАБРОСТ БАБЕ МИЛИЦЕ
Младен посебно истиче храброст своје баке Милице. Каже да је она била “жена хајдук”. У то доба ( Други светски рат) постојао је Закон да сво дрвеће у близини града треба исећи. Бака Милица је подсетила власти на њихово обећање да све што рађа неће дирати. Храст је рађао жир, али је ипак доживео судбину да буде посечен.

Данас је велики пањ, белег живота у дворишту Младена Жакића на домак Шапца, својеврстан траг постојања храста, старог више од 300 година, који је дуго био знак распознавања читавог овог краја у улици Гаврила Принципа


Када би неко нешто продавао, “знак распознавања” је био Жакића грм. Тако су продате оближње куће и плацеви. Данас је читаво насеље, густо насељено. Има ту или у непосредној близини доста погона различитих предузећа и продавница мешовите робе. Сви они кажу да се налазе код Жакића грма иако огромног старог храста више нема.

Остао је само велики пањ у дворишту Младена Жакића и доста незаборавних успомена које недвосмислено сведоче о постојању старог стабла храста који је уписан у географску картеу Србије.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa