Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
Eco Plate
Добар и одговоран избор

Eco Plate

Будућност усклађена са природом почиње у Шапцу. Еколошки тањир, посуђе за нове генерације
Понесени идејом да допринесу очувању животне околине и мишљу да још једна “првина” крене из Шапца, породицe Живковић и Вујановић почетком ове године покренулe су дистрибуцију тањира који се могу појести. Шабачки “UNITEX TRADE” doo - огрананак “Eco Plate” је фирма са намером да на нашем тржишту пласира производе широко распрострањене на тлу Европе, Америке и Блиског истока.

С тим у вези, тањири од пшеничних мекиња, у Србији, прво би се могли наћи у реномираним ресторанима етно, домаће, веган кухиња, хотела, кетеринг компанија, док ће касније продаја бити проширена на све оне који омају високо развијену свест о заштити животне средине.



-Ослањајући се на иновативни процес производње посуђа и амбалаже на биолошкој основи, патентирана је технологија која омогућава производњу биоразградивог посуђа за једнократну употребу од одрживих органских сировина, попут пшеничних мекиња, кукурузних мекиња, нуспроизвода маниоке, морских алги. Ми смо се базирали на пшеничне мекиње, па је и главна линија производа потпуно биоразградиво посуђе за једнократну употребу од компримованих пшеничних мекиња- објашњава Марјета Вујановић, испред шабачког “Еко Платеа” и додаје:

-Наше посуђе направљено је од компримованих природних пшеничних мекиња. Савршено је за послуживање топлих и хладних јела. У случају дужег контакта са течним оброцима, посебно са топлим супама, мирис и укус мекиња може благо продрети у оброк, али то није непријатан осећај. Подсећа на свеже печени хлеб.

Може се користити за послуживање топлих и хладних јела, а касније се може појести као производ богат минералима, протеинима и влакнима. Укус је сличан широко популарним ланеним плочицама, које се могу пронаћи у свим продавницима здараве хране, али, уколико нисте расположени за такав додатак оброку, овим тањирима можете нахранити животиње или их прерадити у ђубриво


Посуђе од мекиња и воде при обради на високим температурама поприма жељени облик, али и чврстину и отпорност на температурне разлике. Може се користити за послуживање топлих и хладних јела, а касније се може појести као производ богат минералима, протеинима и влакнима. Укус је сличан широко популарним ланеним плочицама, које се могу пронаћи у свим продавницама здраве хране, али, уколико нисте расположени за такав додатак оброку, овим тањирима можете нахранити животиње или их прерадити у ђубриво.

За будућност
-без пластичних тањира
-без хемисјких течности за прање посуђа у ресторанима
-за чисту природу након излета и улице након великих манифестација
-за тањире са којих нико пре вас није јео


-У односу на посуђе за једнократну употребу направљено од пластике и папира, односно направљено од материјала и техника које имају негативан утицај на нашу животну средину, наш производ се може компостирати у року од само 30 дана- тврди Вујановићева и наводи да чак и многи тзв. “еко производи” заправо и нису толико еколошки прихватљиви, јер у великом броју случајева органски материјал од којег су направљени захтева обраду која укључује велике количине воде, хемикалија и енергије.

Буди свестан и савестан потрошач
-Бити свестан потрошач захтева бар мало основног знања о томе како се ствари праве и од чега се праве. Узмимо за пример папирну чашу. За папирну чашу због самог материјала од којег је направљена већина потрошача у Србији би рекло да је еколошки прихватљива, или бар мање штетна од пластичне чаше. Међутим тај папир је направљен од дрвећа, а папирна индустрија користи огромне количине воде, хемикалија и енергије. Потом, папирна чаша или тањир не може бити направљен од рециклираног папира, а шоља или тањир који се користе за послуживање хране се не могу рециклирати јер је њена површина пресвучена танким пластичним или воштаним филмом да би издржала течност- наводи Марјета Вујановић и закључује да су свест и знање кључне ставке у доношењу правих и одговорних избора.


-Полистирени и једнократна паковања од полистирена се не рециклирају. Стиропор се спаљује и производи гасове стаклене баште или се баца на депоније, одакле се онда испира у микропластику, која улази у нашу пијаћу воду, а потом у све организме. Са друге стране, килограм производа од пшеничних мекиња укупно генерише око 1,3 кг CO2, док функционално упоредива маса широко коришћених полистиренских плочица или шоља за једнократну употребу генерише укупно 8,5 кг CO2- каже Марјета Вујановић.



Упоредна студија утицаја на животну средину, људски живот и природне ресурсе недвосмислено иде у прилог производу од пшеничних мекиња. “Еко Плате” посуђе су због тога идеалан избор за ваше прославе и излете, али и за широку употребу у угоститељству. -Користећи биоразградиве тањире, сервирамо чистију и здравију будућност- тврде у “Eco Plateu”.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa