Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
Препарати прете равници
ОСВРТ

Препарати прете равници

Плодна мачванска земља све више се загађује прекомерном употребом средстава за заштиту биља( хербицида и инсектицида). Често у жељи да заштите своје усеве од штетног дејства корова и инсеката, ратари немају меру. Мотика је одавно протерана са поља, а различите компаније за производњу средстава намењених заштити усева се просто утркују која ће произвести ефикасније средство за заштиту биља. То онда пропагирају, најчешће путем медијског садржаја, да би одређени препарат брзо ушао у што ширу примену.

Тако је по плодној ораници изливено више хиљада опасне супстанце, која не уништава само коров и инсекте.

- Мачванска поља нажалост више не миришу оном свежином и природним мирисом, већ је он често непријатан, поготово лети и при високим температурама. Очито је, анализе говоре да је и вода све више загађена и није за пиће, каже Драган Мартиновић из Богатића.

Наравно, за све то се троше огромна средства, а за последицу, као што каже наш саговорник има брзо загађење земљишта и воде. Не ретки су случајеви помора већег броја пчела и рибе. Анализе Завода за јавно здравље о неисправној води за пиће доста тога потврђуји са стручног аспекта.
С друге стране недавно је крај Дрине у приобалном делу Бадовинаца забележено веће непрописно одлагање угинулих животиња али и другог смећа.

У општини Богатић настоје да овај проблем што хитније реше али апелују и на грађанску савест. Више тз дивљих депонија смећа је угашено, а одлагање смећа прослеђено на уређену депонију у Сремској Митровици.

Вода је, кажу стручњаци стратешки ресурс који ће у будућности добијати на великом значају. Отуда и стални апел да буде више заштићена.

Сагледавајући овај проблем са више аспеката у општини Богатић су закључили да је изградња канализационе мреже извор живота. С том девизом грађани су својевремено и изгласали самодопринос, како би прикупљена средства искористили баш за поменуту капиталну инвестицију.

Отуда је и сасвим логичан захтев за проширењем водоводне мреже, која за сада постоји само у Богатићу, у дужини од око два километра.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa