Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Заоравати жетвене остатке
САВЕТ СТРУЧЊАКА

Заоравати жетвене остатке

Пољопривредна производња треба да обезбеди услове за несметан развој микроорганизама и њихову биохемијску активност, како би се добили високи приноси и очувала еколошка равнотежа у земљишту. Стога је веома важно, да се у циљу очувања и заштите пољопривредних земљишта поред агрохемијских анализа, прати и динамика микробиолошке активности
Према резултатима контроле плодности, која се у Републици Србији спроводи дужи низ година, садржај хумуса у 30% пољопривредних земљишта је око 3%, а у чак 70% је испод 3%. Међутим, забрињавајући су подаци да се садржај хумуса у нашим земљиштима током година значајно смањује. Све ове чињенице указују на неопходност примене агротехничких мера које ће омогућити интензивну микробиолошку активност и синтезу нових количина хумуса. Првенствено, то су агротехничке мере којима се уноси свежа органска материја у земљиште, што се постиже заоравањем стајњака, применом зеленишних ђубрива, заоравањем жетвених остатака...
Пољопривредна производња треба да обезбеди услове за несметан развој микроорганизама и њихову биохемијску активност, како би се добили високи приноси и очувала еколошка равнотежа у земљишту. Стога је веома важно, да се у циљу очувања и заштите пољопривредних земљишта поред агрохемијских анализа, прати и динамика микробиолошке активности.
Микроорганизми чине највећи део биолошке фазе земљишта и активно учествују у процесима његовог стварања и настајања, али и у процесима одржавања плодности земљишта. Исхрана биљака директно је везана за активност микроорганизама, те је за успешну биљну производњу неопходно обезбедити услове за оптимално протицање микробиолошких процеса.
Основни биогени елементи се у земљишту налазе претежно везани у органским једињењима и у облицима који нису директно доступни биљкама. Микроорганизми имају кључну улогу у минерализацији органских једињења и мобилизацији тешко растворљивих неорганских једињења чиме обезбеђују биљке асимилативима и директно учествују у формирању приноса гајених биљака. Микроорганизми су незаобилазна карика у трансформацијам азота, угљеника, фосфора, сумпора, калијума, гвожђа и неких других биогених елемената.
Садржај хумуса у земљишту једна је од најзначајнијих карактеристика плодности земљишта. Процес стварања хумуса је веома сложен и дуготрајан процес, а централну улогу у синтези хумуса имају управо микроорганизми. Почетна једињења за синтезу хумуса су остаци угинулих биљака, животиња и микроорганизама. Делимичне трансформације ових једињења врше ситне животиње које живе у земљишту, а за кључни део трансформација, око 70%, одговорни су микроорганизми.
Стога обратите пажњу на квалитет земљита јер заоравањем биљних остатака ћемо уложити у наше њиве а оне ће нам вешеструко вратити.

Дипл.инг Дарко Симић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa