
РЕЧ СТРУЧЊАКА
Важне карактеристике неких сорти кромпира
Сорте са житом покожицом:
- RIVIERA је најранија бела сорта.
То је веома рана сорта са изузетно високим приносима у раној производњи. Боја покожице и меса је бледо жута. Кртоле су веома уједначене, а окца су средње дубока. Отпорни су на вирозе и обичну крастивост. Погодни су за пластенички и гајење на отвореном. Приноси су добри већ након 40 дана по ницању. Након 60 дана по ницању може достићи 35-40t/10. После прања одлично изгледа. Обавеза је превентивно га заштитити од пламењаче.
- ARTEMIS - за кућну употребу и рану прераду.
То је средње рана сорта са вегетационим периодом око 100 дана. Веома родна, са обилно издуженим кртолама. Покожица му је умерено храпава, жуте боје, а месо бледо жуто. Отпорни су на пуцање кртоле, пламењачу кртола на Y вирус осредње циме, добре покровности формира 8-9 средње крупних уједначених кртола.
- CONSTACE је изузетно квалитетна сорта за јело, која је погодна за ситна паковања.
Он је средње рани (110-115 дана) са жутом покожицом и светло жутим месом кртоле. Образује око 12 уједначених кртола, овалног облика, средње величине. Показује добру отпорност на вирозе. Средње је отпорности на пламењачу листа. Ова сорта је добра за печење.
- LAUDINE је добра за ситно паковање.
Oво је средње стасна сорта (110-115 дана) са сјајно жутом покожицом и светло жутим месом кртоле. У просеку образује 12-15 овално издужених кртола, са добром покровношћу земљишта и има средње бујни цими. Доста је добро отпорна на вирозе, средње је осетљив на пламењачу листа, а кртола је средње осетљива на сенкор (sencor). Добар је за индустрију љуштеног кромпира. Добро се складишти. Препорука садње 27-29цм (48000 биљки/ 1ха) и за 10% више азота и калијума од стандардних доза.
- ARIZONA је сорта за рекордне приносе.
Средње је стасан (око 120 дана). Покожица му је бледо жута, а месо кртоле замеће око 12 кртола. Кртоле су овалне, плитка су им окца, без израслина и веома крупни. Доста отпорна сотра на вирозе. Неопходна јој је заштита на пламењачу. Средњи захтев ка ђубрењу. Ова сорта добро подноси различите климате и типове земљишта. Широм Србије редовно даје приносе преко 40t/10, а негде и 70t/10. Изузетно отпорна на изрођавање.
- EVOLUTION је средње рана сорта.
Спада у црвене кромпире, са вегетацијом око 95 дана. Образује бујни цими, око 10-11 кртола по биљки. Даје изузетно добре приносе, посебно на лакшим земљиштима. Погодна за рану летњу производњу. Кртоле су крупне, издужене, овалног облика. Месо је бледо жуте боје, а окца су средње плитка. Добра је отпорност на пламењачу и сенкор. Препорука је раније вађење пре кућног сазревања циме, како не би дошло до деформитета.
- RUDOLF је сорта која даје високе приносе, одличан квалитет белог меса.
Средње касна сорта (120-130 дана). Један од најатрактивнијих сорти са црвеном покожицом. Месо крем боје. Формира мањи број кртола (7-9) са пигментисано средњим окцима. Добро подноси температурни стрес. Средње дозе N азота, а више К2О5 како би се спречило привређивање кртола по вађењу. Отпорна на пуцање кртола, брзо наливање кртоле је гаранција високог приноса. Брзо се изрођава па се препоручује гајење само 1 год.
- KURODA је алтернатива за Кондор.
Средње стасна сорта - средње касна 130-135 дана, стона сорта крупне кртоле, овалног облика. Покожица је црвена, а месо блего жуте боје. Средње је отпорна на вирозу. Веома практична у различитим условима гајења и погодна за дуже складиштење. Вади се након 20 дана након уништења циме да би се покожица добро формирала. Замеће 7-9 кртола гаранција високих стабилних приноса. У Војводини уз добру агротехнику редовно даје приносе преко 50t/ха.
- PARADISO је сорта која даје високе приносе.
Стасност сорте је 115-120 дана са бледо жутом бојом покожице и меса кртоле. Замеће 11-13 кртола овалног и издуженог облика. Даје високе приносе и велику крупноћу кртола у различитим условима гајења. По много чему подсећа на сорту ARIZONA.
- RIVIERA је најранија бела сорта.
То је веома рана сорта са изузетно високим приносима у раној производњи. Боја покожице и меса је бледо жута. Кртоле су веома уједначене, а окца су средње дубока. Отпорни су на вирозе и обичну крастивост. Погодни су за пластенички и гајење на отвореном. Приноси су добри већ након 40 дана по ницању. Након 60 дана по ницању може достићи 35-40t/10. После прања одлично изгледа. Обавеза је превентивно га заштитити од пламењаче.
- ARTEMIS - за кућну употребу и рану прераду.
То је средње рана сорта са вегетационим периодом око 100 дана. Веома родна, са обилно издуженим кртолама. Покожица му је умерено храпава, жуте боје, а месо бледо жуто. Отпорни су на пуцање кртоле, пламењачу кртола на Y вирус осредње циме, добре покровности формира 8-9 средње крупних уједначених кртола.
- CONSTACE је изузетно квалитетна сорта за јело, која је погодна за ситна паковања.
Он је средње рани (110-115 дана) са жутом покожицом и светло жутим месом кртоле. Образује око 12 уједначених кртола, овалног облика, средње величине. Показује добру отпорност на вирозе. Средње је отпорности на пламењачу листа. Ова сорта је добра за печење.
- LAUDINE је добра за ситно паковање.
Oво је средње стасна сорта (110-115 дана) са сјајно жутом покожицом и светло жутим месом кртоле. У просеку образује 12-15 овално издужених кртола, са добром покровношћу земљишта и има средње бујни цими. Доста је добро отпорна на вирозе, средње је осетљив на пламењачу листа, а кртола је средње осетљива на сенкор (sencor). Добар је за индустрију љуштеног кромпира. Добро се складишти. Препорука садње 27-29цм (48000 биљки/ 1ха) и за 10% више азота и калијума од стандардних доза.
- ARIZONA је сорта за рекордне приносе.
Средње је стасан (око 120 дана). Покожица му је бледо жута, а месо кртоле замеће око 12 кртола. Кртоле су овалне, плитка су им окца, без израслина и веома крупни. Доста отпорна сотра на вирозе. Неопходна јој је заштита на пламењачу. Средњи захтев ка ђубрењу. Ова сорта добро подноси различите климате и типове земљишта. Широм Србије редовно даје приносе преко 40t/10, а негде и 70t/10. Изузетно отпорна на изрођавање.
ПРОИЗВОДЊА РАНОГ И ЛЕТЊЕГ КРОМПИРА
Производња раног кромпира је најрентабилнија у топлијим рејонима. Најпогоднија су плодна, лака, топла, добро обрађена земљишта. Садња се уз одређени ризик може урадити на отвореном пољу или у заштићеном простору (стакленику и пластенику). Треба одабрати ране и средње ране сорте, које замећу до 10 кртола по биљци и обавезно извршити наклијавање. Погодне сорте су Ривиера, Арроw и Есмее. Садња у заштићеном простору обезбеђује раније стасавање за најмање 7-15 дана, уз избегавање ризика од касних пролећних мразева. Садња у заштићеном простору се ради у већој густини у односну на отворено поље. У зависности од крупноће или употребе сечених кртола садња се обавља на 20-25цм у реду, односно 65-70цм између редова. Загртање треба обавити у моменту садње, или откривањем усева по топлом дану пред ницање. Тада треба извршити и третман хербицидом. Кромпир се мора заштитити против пламењаче бар један пут пре почетка вађења, поштујући препоручену каренцу. Откривање тунела зависи од ризика са касним мразевима, али треба имати у виду да касно откривање ниских тунела погодује великом издуживању и бујању циме испод агротекстила. То повећава ризик од појаве пламењаче и одлаже брже наливање кртола. У случају краћих сушних периода у пролеће не треба оклевати са наводњавањем. Најбоље је користити системе са микрораспрскивачима и кап по кап. Са вађењем треба почети када је највећи број кртола величине 20-35мм (25грама). Произвођачи који користе квалитетно семе не морају превише журити са вађењем јер принос младог кромпира од квалитетног семена брже расте у односу на пад цене. Млади кромпир за пијацу се мора опрати и треба га вадити адекватно могућностима дневне продаје, јер има висок садржај воде и нежну покожицу, па не сме да стоји дуго на сунцу и у топлом.
Производња тзв. летњег кромпира, односно кромпира који се вади од краја маја до половине јула месеца је посебно интересантна за многе регионе у Србији, јер такав кромпир гајен на отвореном пољу постиже високе приносе уз одличан квалитет кртола. У зависности од крупноће семенских кртола садња се обавља на растојању 70-75цм између редова, а 25-30цм у реду. Употребом квалитено наклијалог и сеченог кромпира може се добити мањи број заметнутих кртола, ранији род и уједначена крупноћа кртола. Почетак вађења летњег кромпира је када постигне преко 60% потенцијалног рода, и он има бољу постојаност па се може транспортовати чак и до Русије. У зависности од ситуације на иностраним тржиштима и организованости домаћих произвођача и прометника, зависи колико ћемо бити успешни у овој производњи, где свакако постоје солидне могућности извоза. Квалитетна и добро обрађена земљишта, добро семе и одлична агротехника су гаранција добијања профитабилне производње летњег кромпира. Овај кромпир се у почетку мора опрати пре паковања, а касније се продаје у гајбама или мањим мрежастим врећама са мањим присуством земље. Сорте Ривиера, Есмее (црвена), Артемис и Аризона су изузетно погодне за ову производњу.
- EVOLUTION је средње рана сорта.
Спада у црвене кромпире, са вегетацијом око 95 дана. Образује бујни цими, око 10-11 кртола по биљки. Даје изузетно добре приносе, посебно на лакшим земљиштима. Погодна за рану летњу производњу. Кртоле су крупне, издужене, овалног облика. Месо је бледо жуте боје, а окца су средње плитка. Добра је отпорност на пламењачу и сенкор. Препорука је раније вађење пре кућног сазревања циме, како не би дошло до деформитета.
- RUDOLF је сорта која даје високе приносе, одличан квалитет белог меса.
Средње касна сорта (120-130 дана). Један од најатрактивнијих сорти са црвеном покожицом. Месо крем боје. Формира мањи број кртола (7-9) са пигментисано средњим окцима. Добро подноси температурни стрес. Средње дозе N азота, а више К2О5 како би се спречило привређивање кртола по вађењу. Отпорна на пуцање кртола, брзо наливање кртоле је гаранција високог приноса. Брзо се изрођава па се препоручује гајење само 1 год.
- KURODA је алтернатива за Кондор.
Средње стасна сорта - средње касна 130-135 дана, стона сорта крупне кртоле, овалног облика. Покожица је црвена, а месо блего жуте боје. Средње је отпорна на вирозу. Веома практична у различитим условима гајења и погодна за дуже складиштење. Вади се након 20 дана након уништења циме да би се покожица добро формирала. Замеће 7-9 кртола гаранција високих стабилних приноса. У Војводини уз добру агротехнику редовно даје приносе преко 50t/ха.
- PARADISO је сорта која даје високе приносе.
Стасност сорте је 115-120 дана са бледо жутом бојом покожице и меса кртоле. Замеће 11-13 кртола овалног и издуженог облика. Даје високе приносе и велику крупноћу кртола у различитим условима гајења. По много чему подсећа на сорту ARIZONA.
дипл.инж. Јован Сушић ПССС Шабац
Најновији број
24. април 2025.