Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Купусна совица
Mamestra (Barathra) brassicae L.

Купусна совица

Врста има две генерације годишње, презимљава као лутка у земљишту. Лептири се јављају у мају или јуну, активни су ноћу, хране се нектаром коровских биљака. Женке полажу јаја у гомилицама од 30-150 комада, у једном слоју (нивоу), на наличје лишћа, а у годинама масовних појава и на друге биљне делове.
Младе гусенице су зеленкасте боје, а пошто се у почетку хране на наличју лишћа, тешко се запажају. На листу изједају отворе неправилног облика, а кад мало одрасту убушују се у главице у којима праве ходнике, запрљају их изметом, те умањују тржишну вредност производа. Старије гусенице су сивосмеђе, на леђима тамније (са по две косе црне цртице, које се на последњем сегменту спајају у виду потковице), док се са стране тела пружа уздужна, жутобела пруга. Кад заврше развој, гусенице се завлаче у земљу где се улуткавају.
Лептири друге генерације јављају се крајем јула и у августу. Гусенице ове, друге, генерације, које се срећу током августа и септембра, обично су бројније и, због тога, знатно штетније. Пошто је купусна совица хигрофилна врста, њена појава и значајније штете везани су за влажније биотопе, нарочито за терене који се наводњавају.
У годинама масовних појава може бити уништена целокупна лисна маса купуса или других крсташица, као и шећерне репе, салате, грашка и других биљака, чак и украсних, попут мушкатли, гербера, каранфила, хризантема и др. (код којих могу страдати и пупољци и цветови). Највише су нападнути бујни усеви, са великом лисном масом, а страдају и поврће и цвеће у заштићеном простору.
Мере заштите: уништавање корова, благовремена сетва или садња, обрада земљишта, наводњавање, третирање земљишта инсектицидима на основу резултата прегледа земљишта, сузбијати ларве I и II узраста, јер је ефикасност интервенције знатно већа.
Дипл.инг Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa