Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
У ритму добрих комедија
Премијера „Пробуди се Като“ у Шабачком позоришту

У ритму добрих комедија

У чему је “ тајна преживљавања “ мушкараца-заводника који су се нашли у невољи са тенденцијом да се све претвори у “опасну“ игру која води катастрофалном исходу ? Пловећи кроз узбуркано море бројних комичних и невероватних ситуација, намера нам је била да се гледалац препозна у што већем броју животних околности и да заједно са актерима пронађе “светло на крају тунела “. (В. Лазић)
Шта ради дивни, верни, посвећени супруг када ауторитарна жена и ташта напусте идилично породично гнездо на неколико дана? Логично, потребна је релаксација и на дружење позове (не)пријатеље и егзотичну даму. У најави изванредно вече одвија се по плану, све слути на одличан провод док не крене акција.
У маниру најбољих комедија-водвиља, “Пробуди се, Като” Милана Гргића, у режији Владимира Лазића доноси низ дешавања у којима главни протагонисти са мање, или више среће сналазе, те покушавају да пронађу излаз из невоља из којих је спас, готово, немогућа мисија.
Редитељ и шабачко позориште, како је сам рекао, воле се још од претходног века. Заједно су реализовали пет представа, потпуно различитих међусобно и сада је дошао ред на водвиљ, баш у време када су околности специфичне.



Л и ц а:
Анета Томашевић (Анђелија, брижна мајка)
Соња Милојевић (Ружица, пожртвована супруга)
Владимир Милојевић (Никола, најбољи муж на свету)
Слободан Петрановић (Игор, најближи породични пријатељ)
Страхиња Баровић (Томица, блиски пријатељ)
Милош Војновић (Баги, опасни спасилац)
Кристина Пајкић (Катарина, старлета у успону)
Синиша Максимовић (Лепомир, нежни друг из детињства)




- Процес стварања могу да упоредим са сафаријем. Рад на водвиљу је посебан. Постоји пет фаза, и ако не испоштујете одређене ставке нећете добити добар водвиљ. Сви живимо у неким ванредним околностима. Када сам ушао у салу осећао сам се као неки Али баба и 40 разбојника, сви са маскама. Сјајно је што је публици пружена прилика и што се она идентификовала са низом драмских/животних ситуација. Пројектујући себе могли су да промисле шта би они урадили уколико би се нашли у сличној ситуацији. Представа је изведена у изузетном ритму, знам да ме глумци проклињу у свлачионици, али ето, то је живот - нагласио је редитељ Владимир Лазић.
Интеракције са публиком је суштина уметности и свака премијера је успех, значајан подухват у времену пандемије.
-Веома се радујемо новим представама и што смо успели да у измењеним околностима реализујемо и другу премијеру. За десетак дана очекује нас и трећа. Иако није пун капацитет сале, публика долази. Карте се добро продају и видимо да су се сви ужелели позоришта. Задовољство је видети публику која насмејана напушта театар након одгледане представе - истакао је в.д. директор Шабачког позоришта Владимир Василић и позвао све поштоваоце драмске уметности да се препусте чарима комедије „Пробуди се, Като“.

Режија/адаптација/избор музике:
Владимир Лазић
Сценографија:
Никола Николић
Костимографија:
Селена Младеновић



Изазован жанр
За глумачку изведбу водвиљ је посебно изазован жанр који у структури захтева много уметничке, али и физичке енергије.
-После дуго времена на овој бини изведен је истински водвиљ. У мери у којој је водвиљ привлачан за публику, толико је тежак за глумца, мислим да је то најтежи облик изведбе. Купате се у зноју, пун ритам од почетка до краја, али је после поклона велико задовољство и код нас. Публика и ми смо се међусобно ужелели, помало је тужно када на премијери видите празна места, најпре се запитамо шта се догодило, а онда се вратимо у реалност и схватимо да су на снази још мере борбе са ковидом. Сањамо, желимо и надамо се да ће ускоро бити баш пуно гледалиште - рекао је Слободан Петрановић Шарац, једна од протагониста представе.
-Водвиљ је жанр који глумци или воле, или не. Када је реч о публици они воле да гледају. Сматрам да смо „урадили добар посао“ и да ће представа бити гледана. Једина жал је то што сала неће бити у потпуности попуњена због епидемиолошких мера, а потребно је да буде што више публике - рекао је Владимир Милојевић који тумачи лик најбољег мужа на свету, Николе.
-Шабачко позориште је играло представу „Пробуди се, Като“, пре више од три деценије, те су и сада припреме текле одлично и било је занимљиво радити. Представа је доказ да једно велико позориште као што је наше може да негује различите жанрове, од драме до булеварске комедије - истакла је Анета Томашевић која игра брижну мајку Анђелије.
-Премијера је увек посебан вид стреса, потребна су сигурно још два или три играња да би били још бољи, али важно је да нас је публика добро прихватила и на првом извођењу. Потребно је људима смеха у ово време и надам се да смо им пружили такав вид разоноде - приближила је Соња Милојевић која тумачи ролу супруге Ружице.
Прва реприза је заказана за вечерас у 19 часова.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa