Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Завршен 49. Београдски Фест

Уметност се препознаје и кроз проблеме који нас прате у животу

Стављена је тачка на 49. Београдски Фест. Поклоници филмске уметности су показали да је и у овим тешким временима могуће учинити „немогуће“. Усред пандемије Ковида 19, у години када је Кански фестивал одложен, а Берлински фестивал био доступан путем нета, београдски ФЕСТ, може да се похвали чињеницом да је и ове године упркос кризи ненарушен континуитет.
У разговору са познатим режисером, драматургом, сценаристом и аутором филма „Ничије дете“ Вуком Ршумовићем, сазнајемо нешто више о овогодишњем фестивалу.



-Фест се увек поклонички прати отприлике да се виде најзначајнији светски филмови. Ове године је посебно значајно и важно што се фестивал уопште одржао. Да се није десило због ове глобалне ситуације да смо изгубили једну годину и то је некако дивно, пошто се спрема педесети фестивал који треба да буде посебан следеће године. Иначе сам фестивал је сјајан као и увек. Феноменално је што има доста нових филмова наших аутора. Управо смо на премијери филма „Оаза“ Ивана Икића, али ту су и неки други аутори. Има доста кратких филмова наших, то сам пратио и пријатно сам изненађен да уопште људи су финансијски и на сваки други начин успели да у овој ситуацији реализују филмове, тако да, сјајно је- истакао је Ршмовић и на на наше питање да ли припрема неки нови филм и изненађење за љубитеље седме уметности ексклузивно открива да се ове године припремају два филма у којима је један од аутора, припрема свој филм који треба да режира у септембру месецу, а такође се припрема нови филм Драгана Бјелогрлића где се потписује као сценариста.



Након одгледане премијере филма „Оаза“ аутора Ивана Икића, а као да смо знали који ће бити награђени филм овогодишњег Феста па га и сами одгледали, поделили смо утиске и са нашом прослављеном младом српском глумицом Вајом Дујовић, која је за наш лист рекла да је овај филм пре свега страшно важан. Важна тематика, коју би требало да погледају не само одрасли, већ и деца. Требало би да се пушта вршњацима главних јунака, јер се кроз уметност и најбоље упознају са проблемима којима се у друштву не даје значај и простор. Филм је потресан, аутетнтичан, добар филм. Једно стварно невероватно искуство.

Ђорђе Дамњановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa