Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
Част, храброст, пркос!
Одржан 12. Церски марш

Част, храброст, пркос!

Организатори су изузетно задовољни бројем учесника, који је износио нешто више од 2.000. Опет на истом путу, са истим ентузијазмом и са истим циљем. Временске прилике нису биле наклоњене учесницима
Већ 12. годину организован је Церски марш. Прва савезничка победа у Првом светском рату извојевана је пре сто седам година на Церу а сећање на учеснике и јунаке који су свој живот изгубили у овом рату чувају потомци који годинама уназад крећу у шетњу дугу 37 километара пут Текериша у част својих предака.
Организатори су изузетно задовољни бројем учесника, који је износио нешто више од 2.000 иако напомињу да је сама организација била тежа него претходних година јер су се појављивале препреке којих претходних година није било.



-После прошлогодишње паузе која је била изазвана корона вирусом поново смо успели да вратимо марш на стару стазу. Опет смо били на истом путу, са истим ентузијазмом и са истим циљем. То је за нас јако важна ствар – истакао је Председник УГ „Церски марш“ Божидар Катић и захвалио се свим младим људима из удружења на издвојеном времену и уложеном труду како би марш изгледао овако.
Временске прилике нису биле наклоњене учесницима, с обзиром да је ово био најтоплији дан од како се Марш одржава, самим тим и овогодишњи тријумф знатно је већи. Још једна отежавајућа околност била је што саобраћајна полиција овај пут није регулисала саобраћај.
Туристичка Организација града Шапца пружила је подршку и ове године Удружењу грађана „Церски марш“, међутим та помоћ је за две трћине била мања него претходних година. Дом здравља обезбедио је возило хитне помоћи, а Министарство одбране је обезбедило возило и медицинску екипу. Помоћ су пружиле и многе локалне компаније али и појединци.



Традиција је да се сваке године марш посвети неком славном јунаку, а та личност ове године била је одабрана путем анкете на друштвеним мрежама. Значајном већином изабран је јунак Балканских ратова мајор Војислав Воја Танкосић. Овогодишњи мото који је пратио марш гласио је: „Част, храброст, пркос!“, јер управо су то особине које су красиле овог јунака.
Поред Србије, учешће су узели и становници свих земаља из региона - Словеније, Црне Горе, Македоније као и Босне и Херцеговине. Градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић овогодишњи је носилац „Вукове Споменице“ који је испешачио цео Марш.
-Драшко је неко ко потпуно припада тој причи, неко ко традицију види на модеран начин и неко ко својом појавом али и својим понашањем припада ту. Он је на друштвеним мрежама видео како то изгледа и изразио је заитересованост да дође на марш, да испешачи, види услове. На основу његове животне филозофије неко је ко одражава вредности за које се бори Церски марш – испричао је Катић.
Захваљујући доброј организацији пожртвованих младих људи и великом труду, највећа родољубива манифестација протекла је и ове године без икаквих проблема.
Ж.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa