Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: МУО

Фото: МУО

ПОСЕТА ПРОКУПЉУ

Сарадња Мачванског и Топличког округа

Подвучен значај поновног успостављања братских и пријатељских односа, повезивања града Прокупља, општине Богатић, грађана Топлице и Мачве
У оквиру свечаности поводом ослобођења града Прокупља у Првом светском рату начелник Мачванског управног округа Владан Красавац и делегација општине Богатић боравили су 29. и 30. октобра 2021. године у посети Топличком управном округу и граду Прокупљу, седишту Управног округа.
Домаћини посете били су начелник Топличког управног округа Златан Миљковић са сарадницима, а у име града Прокупља градоначелник Милан Анђелковић и председник Скупштине града Дејан Лазић .
Реч је о наставку сарадње која је започела 08. септембра 2021. године у Бадовинцима поводом обележавања Ноћне крваве битке на Дрини у којој је Топлички гвоздени пук извојевао победу у Великом рату и сачувао народ Мачве од уништења.

Делегација града Прокупља том приликом је боравила у Бадовинцима на обележавању годишњице велике битке. Договорено је да се у наредном периоду сарадња два Управна округа и две локалне самоуправе интензиира не само у неговању традиције Топличког гвозденог пука већ и унапређењу економске, привредне,културне и сваке друге сарање.
Посета је започела у петак 29. октобра радним састанком који је одржан у Градској кући, на коме су размењена искуства у погледу друштвено-економског развоја, привредног амбијента и даљих развојних планова Прокупља и Богатића. Разговарано је о могућностима и облицима сарадње и заједничког деловања.

Фото: МУО


Наредног дана је уследио обилазак Спомен обележја посвећеног Гвозденом пуку и полагање венаца. Представљене су историјске, културне и туристичке знаменитости града Прокупља, Народни музеј Топлица, спомен соба Гвозденог пука и средњевековно утврђење на брду Хисар. Уприличена је и посета успешним привредним субјектима који послују на подручју града Прокупља.
Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац и председник општине Богатић Милан Дамњановић захвалили су се домаћинима на гостопримству које је приликом посете указано. Истакнут је значај поновног успостављања братских и пријатељских односа, повезивања града Прокупља, општине Богатић, грађана Топлице и Мачве. Челни људи Топличког управног округа и града Прокупља упознати су са тренутним активностима и потенцијалима са којима располаже општина Богатић, а пућен је званичан позив за посету Мачванском управном округу и општини Богатић.

Након дводневног боравка закључено је да се покрене иницијатива о братимљењу града Прокупља и општине Богатић. Везује их славна прошлост и захвалност Мачве на јунаштву Топличког гвозденог пука и жртве које су дате за слободу, али и развој привреде и бројни облици сарадње у циљу свеукупног напретка не само Топлице, Мачве, већ и читаве Србије.
Активности у реализацији постављених циљева наставиће се у нареном периоду још интензивније уз свесрдну подршку Топличког и Мачванског управног округа.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa