Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Успеси ученика и професорке Музичке школе „Михаило Вукдраговић“

Важна и драгоцена признања

Резултати изграђени на преданом раду. Знање и љубав према музици примарни. Ученици и професорка Гоара Нона Лазић као породица. Ентузијазам професора важан за успехе. Бити у жирију посебна част и одговорност
Ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, одсека клавир, традиционално освајају награде на престижним такмичењима. Успеси су резултат преданог и посвећеног рада професорке Гоаре Ноне Лазић и ученика. Наступе на такмичењима виде као прилику да покажу своје умеће, таленат и развију љубав према музици. На недавно одржаном Републичком такмичењу под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Међународном такмичењу „Даворин Јенко“, такође под покровитељством Министарства, остварили су одличне и запажене резултате.

-Веома сам срећна и задовољна оним што су ученици постигли. Такмичење никада не постављамо као примарни циљ, већ знање и љубав према музици. Тежим да постепено развијају свој таленат, усавршавају се и напредују корак по корак – истиче професорка Гоара Нона Лазић наглашавајући важност рада и обликовања надарених.

-Србија има талентовану и надарену децу која желе да развијају своје потенцијале. Имају уметничку црту и слободни су да изнесу мишљење. Морам да признам да имам среће да ученици у мојој класи буду посвећени и прија им начин на који радимо заједно. Често нису свесни да поседују таленат, а задатак професора је да им помогне да га открију и изграде.

Награде и признања за школску 2021/2022 годину
Теодор Вујанић (класа: проф. Гоара Лазић) :
1. награда на 12. Међународном такмичењу “World Open Online Competition”
1. Награда (100 бодова) на међународном такмичењу “Winter music competition” у Македонији
1. Награда и лауреат (100 бодова) на међународном такмичењу “Даворин Јенко”
1. Награда на 26. Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу
1. Награда и лауреат (100 бодова) на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије
Катарина Гачић (класа: проф. Гоара Лазић) :
1. Награда (100 бодова) на међународном такмичењу “Winter music competition” у Македонији
2. Награда на међународном такмичењу “Munich Piano Competition 2021” у Минхену
Трио “Ентика” у саставу ученица Катарине Гачић, Ене Бојић и Тине Марјановић (класа проф: Гоара Лазић и Драгана Гајић-Милошевић) :
1. Награда (100) бодова на 11. Фестивалу гудача у Шапцу
1. Награда на Републичком такмичењу
1. Награда на 65. Фестивалу музичких и балетских школа Србије
Аљоша Кесеровић (класа: проф. Гоара Лазић) :
1. Награда на међународном такмичењу “Даворин Јенко”
2. Награда на 26. Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу
1. Награда (100 бодова) и лауреат на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије
Клавирски дуо “Фантазија” у саставу ученика Аљоше Кесеровића и Страхиње Јовановића (класа: проф. Гоара Лазић)
1. Награда и лауреат на међународном такмичењу “Даворин Јенко”
Александра Милутиновић (класа: проф. Гоара Лазић) :
1. Награда (100 бодова) на међународном такмичењу “Winter music competition” у Македонији
2. Награда на међународном такмичењу “Munich Piano Competition 2021” у Минхену
1. Награда на међународном такмичењу “Даворин Јенко”
2. Награда на 26. Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу
1. Награда на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије
Клавирски дуо “Контраст” у саставу ученица Александре Милутиновић и Ане Савески (класа: проф. Гоара Лазић)
1. Награда на међународном такмичењу “Даворин Јенко”


Како наводи професорка Лазић класа функционише као породица. Ученици бодре једни друге, храбре и саветују. Уз подршку све је лакше.

-Важно је да у класи не влада атмосфера сујете и надметања. Због тога сам поносна на њихов међусобни однос. Уз уметнички развој деце важно је да буду добри људи. На путу успеха од изузетног значаја је подршка породице. Ништа не долази преко ноћи, иза свега стоји огроман труд и сарадња професора, ученика и породице. Треба да чувамо, подржавамо наше таленте. Уверена сам да би у концерној дворани када би постојала у граду могли да покажу сав свој потенцијал. Наша школа је препознатљива по клавирском одсеку и то је велика привилегија. Колегиница Хелена Давидовић такође има одличне ученике и запажене резултате на такмичњима пијаниста. Са колегиницом Драганом Гајић имамо дивну сарадњу на коју сам посебно поносна. У питању је Трио “Ентика” који чине ученице Катарина Гачић, Ена Бојић и Тина Марјановић – додаје професорка клавира.

Свако дете је јединствено, посебно и носи непоновљиву индивидуалност. Приступи се разликују, а на професору је да открије како да „обликује дијамант“


Сваке године нови ученици желе да буду у класи професорке Лазић. Тајна се вероватно крије у немерљивом ентузијазму, искуству и препознавању будућих виртуоза. Три деценије води младе кроз свет музике, пружајући им знање. Допринети уметничком развоју ученика, његовом сазревању и стасавању велика је одговорност, изазов, али и радост. Више стотина признања пристигла су у Шабац са именом Гоаре Ноне Лазић као професора ментора. Како истиче, свако дете је јединствено, посебно и носи непоновљиву индивидуалност. Приступи се разликују, а на професору је да открије како да „обликује дијамант“.

Теодор Вујанић је посебно дете, јер у узрасту од шест година комуницира као млади уметник. Одлично реагује на боју, звук и асоцијације. Музика није пуко свирање нота, морате дати емоцију и лични печат, а Теодор то већ зна и осећа. Постепено радимо, а време је пред нама.

Музика је љубав
-Моја љубав према музици је с временом постала све већа. Током три године код професорке открио сам потпуно нов свет. Веома сам задовољан приступом, начином рада, својим постигнућима. Кроз композиције које изводим могу да искажем емоције – рекао је ученик Аљоша Кесеровић.
-Клавир ми се свидео од првог тона. Желим да постанем пијаниста. Најлепше ми је било на Републичком такмичењу када сам добио велики аплауз – каже Теодор Вујанић.


-Аљоша Кесеровић је све упијао као сунђер и помно пратио. Његов овогодишњи програм је био изузетно пијанистички захтеван. Био је помало скептичан, као да је сумњао у себе, али су резултати показали да је био спреман. Аљошина интересовања су веома широка, свестрано је дете, интелигентно. Када је реч о музици слуша друге, истражује, усваја нова знања и теоријска и практична. Константано ради, усавршава се. Не бих да говорим о будућности, али верујем да ће бити један од најуспешнијих пијаниста, или педагога. То није само моје мишљење, већ и других музичких педагога који су имали прилику да га чују.

-Александра Милутиновић је током школовања у Музичкој школи освојила 46 првих награда. Она је заљубљена у клавир од малих ногу и поседује изузетну енергију. Поносна сам што смо успеле да изградимо њену индивидуалност. Током ове године освојила је шест награда у веома јакој конкуренцији на такмичењима где су учествовали ученици из земаља широм света. Верујем да ће остварити жељени циљ, јер је велики борац.

-Катарина Гачић је као солиста донела награде са више престижних такмичења. Као што сам поменула део је триа „Ентика“ са својим другарицама. Осам ученика из моје класе имало је прилику да се такмичи. Неки од њих су наступали као солисти, неки као део дуа, или триа. Клавирски дуо “Фантазија” (Аљоша Кесеровић и Страхиња Јовановића) и клавирски дуо “Контраст” (Александра Милутиновић и Ана Савески) ове године су наступали на такмичењима. Свирати соло и бити део дуа, или триа је озбиљан подухват – појашњава Гоара.

Важно је да у класи не влада атмосфера сујете и надметања. Због тога сам поносна на њихов међусобни однос. Уз уметнички развој деце важно је да буду добри људи. На путу успеха од изузетног значаја је подршка породице


Професорка Лазић је годинама део жирија на истакнутим такмичењима пијаниста, како у земљи, тако и иностранству.

-То је велика одговорност која захтева искуство. Морате бити обазриви када оцењујете да не бисте оштетили неко дете. Повратна информација, охрабрење им значи. Због тога је потребно да будете добар педагог и професор. Некад нијансе одлуче о лауреатима.

Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ у укупном пласману према бодовима на Републичком такмичењу заузела је друго место. Значајан успех за све који су учестовали и допринели да се афирмише образовна установа, ученици и професори.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa