Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Ива Глушчевић, референт набавке “Промекса”, Фото: Лична архива

Ива Глушчевић, референт набавке “Промекса”, Фото: Лична архива

Прави укус кафе коначно добио своју потврду на амбалажи

Хоће ли нови правилник или новчаник диктирати навике потрошача

До краја године куповина кафе добиће сасвим друго значење- бар у правној регулативи. Потрошачи ће то приметити по нешто дужем називу производа, а број артикала на којима пише само „кафа“ видно ће се смањити на рафовима продавница. Нови правилник о квалитету сирове кафе који је ступио на снагу 31. маја подразумева да ће се кафом звати само оно што је 100 одсто тог састава, у супротном ће бити производ са наведеним додатком примесе кафе или на бази кафе са додатком назначеног сурогата. Према речима Иве Глушчевић, референта набавке из шабачког „Промекса“, компаниjе која на нашем тржишту послује више од три деценије и производи кафу препознатљивог укуса и квалитета, требаће времена до краја године да цео процес заживи, али ће то донети јаснију слику тржишта. Друго je питање колико ће то променити навике потрошача, имајући у виду да су оне умногоме диктиране и платежном способношћу.

Произвођачима значи
-Све што је било паковано до 31. маја ће се продавати до истека тих залиха, а од тог датума нова паковања ће морати да буду по том правилнику, имаће називе које морају да носе. Наравно да то нама највише значи, пошто ми 32 године имамо исту, чисту кафу и само такву производимо, али са произвођачима који су стављали којекакве мешавине никад нисмо могли да будемо у истом ценовном рангу. Људи, нормално, не знају шта пију, нити их занима. Они осете укус кафе, њима је цена прихватљива и то купују. Сад ће знати да је ово што ми производимо кафа, а то ће бити мешавине на бази кафе са додатком соје, грашка или нечег другог, али ће морати да буде јасно назначено и да пише на амбалажи, а кафе ће коначно ценовно да се ускладе, нико неће моћи да се разликује- истиче Глушчевићева.

Напомиње да се трошкови производње драстично разликују зато што је цена сирове кафе изузетно висока у односу, на пример, на цену сировог грашка.

-Кад они ставе грашак, а ми Колумбију, то не може уопште да се пореди. Ми држимо нашу цену коју смо увек имали, нећемо да је спустимо да будемо близу њима, а да не зарађујемо ништа. Суштина је да остали више неће моћи да буду тако далеко. Имаће паковања, само ће се звати другачије.
Претпостављам да ће 30 посто људи можда почети да купује праву кафу, а 70 посто ће остати на старом, јер, нажалост, људи немају новца, а то ће им и даље ценовно бити много доступније. Да се то десило пре две године направило би разлику на тржишту, али сада не верујем да ће бити драстичне промене. Потрошачи ће само бити свесни онога што пију, али тешко ће мењати навике- објашњава она.

Технологија иста од почетка
Технологија производње у „Промексу“ се није мењала од 1990. године, када су почели са радом, до данас. Послују у кругу од 100 километара, али кафу чувају само за своје објекте и Шапчани је препознају као аутентичну и својеврстан бренд града.

-Ми имамо наше купце, радимо ринфузно. Од почетка радимо тако да се види да је наш производ чиста кафа, јер ни тад нисмо могли да се боримо с неравноправном конкуренцијом, посебно деведесетих година, не знам шта није стављано у кафу. Код нас су купци увек знали шта купују, макар то било и по 50 грама, они дођу и плате, јер знају да ће попити праву кафу. На то су људи навикли и навикли су да буде свеже. И кад се купује на мање количине, то није толико проблематично за џеп, али кад се купује на 200- 400 грама, тада је проблем- каже Глушчевићева.

Како каже, требаће времена наредних пола године да регулатива „заживи“ и на полицама радњи, јер се правилник не може примењивати ретроактивно на артикле који су већ на тржишту.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa