Инфо

15. септембар 2022.15. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба у Међуопштинском историјском архиву

Српски владари у Шапцу

Шапчани, гости града, истраживачи и научни радници могу погледати оригиналну архивску грађу представљену хронолошки. Од времена кнеза Милоша, до краља Александра I изложени су укази, повеље, одликовања, писма, фотографије, прокламације,...
У Међуопштинском историјском архиву у Шапцу приређена је изложба “Владари у грађи шабачког архива” која обухвата значајна докумената из периода династија Обреновић и Карађорђевић.
Заинтересовани Шапчани, гости града, истраживачи и научни радници могу погледати оригиналну архивску грађу хронолошки представљену у галеријском простору поменуте установе културе. Од времена кнеза Милоша, до краља Александра I изложени су укази, повеље, одликовања, писма, фотографије, прокламације,...
-Поставку треба да виде наши суграђани, јер јавности доноси вредне документе који осликавају историју две династије, али и наше земље -поручио је градоначелник Шапца др Александар Пајић на отварању изложбе.

Директорка Међуопштинског историјског архива Светлана Станковић истакла је значај излагања архивске грађе у матичној установи.

-У плану нам је да у галеријском простору угостимо и друге установе културе из окружења, али и да наставимо са ауторским поставкама. Велику захвалност дугујемо свима који су учествовали у реализацији изложбе - додала је директорка Станковић.

Поред вредних архивских докумената јавност може да се у кратким цртама упозна са биографијама српских владара који су обележили претходна два века националне историје.

Ауторка поставке Гордана Филиповић сматра да се из грађе могу открити бројни детаљи из живота монарха.

-Документи крију чињенице и о њиховом дворском животу и породичним приликама и представљају изворе првог реда за даља научна истраживања - навела је ауторка изложбе и као вредан документ издвојила повељу адресирану на првог кнеза у новијој српској историји.

- Осветљавање важности националног и културног наслеђа почиње документом старим двеста година, повељом руског грофа из Петербурга Милошу Обреновићу.

На свечаном отварању посетиоци су имали прилику да сазнају како су се одевали владари захваљујући члановима културно-уметничких друштава који су понели реплике одора кнежева и кнегиња, краљева и краљица српских.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa