Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Музичка школа у Шапцу обележила 75 година постојања и рада

Таленти гаранција дуговечности

Школа основана 2. марта 1948. године као Градска музичка школа. Током седам деценије мењала назив, али су таленти остали. Од 1981. на адреси Масарикова 75. Бројне награде и признања потврда квалитете, преданог рада и успеха
Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ у Шапцу свечано је обележила 75 година рада и постојања концертом у Шабачком позоришту. Ова образовна установа основана је убрзо након завршетка Другог светског рата, 2. марта 1948. године. Први директор Градске музичке школе био је Љубисав Марковић, а прве године у школу је уписано 147 ученика, те је и формиран оркестар који су чинили наставници и ученици.

Иако се школа у првим годинама свог рада сусретала са бројним изазовима, ђаци су постизали запажене успехе на бројним такмичењима освајајући значајне награде.

Школске 1959/1960. године Градска музичка школа, мења назив и постаје Школа за основно музичко образовање. Две деценије касније, због интересовања ученика, покренута је иницијатива да се оформи и средња музичка школа, како би заинтересовани стекли нова знања и усавршили свој таленат, без потребе да одлазе у друге градове на даље школовање. Почетком 1979. године иницијатива је реализована и од тада Музичка школа обједињује основно и средње музичко образовање. Недуго потом, решен је и проблем објекта, те школа има просторије у згради некадашње Учитељске школе у Масариковој улици број 35. Од тада адреса Музичке школе није мењана, иако назив јесте.

Фото: "Глас Подриња"


Историја дуга 75 година
Током своје историје дуге 75 године мењала је називе, те је име Музичка школа „Славенски“, 1993. променила у Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ у част познатог академика, педагога, композитора.
Према подацима истакнутим на сајту образовне установе више од 12.000 ученика током седам деценија стицало је знања у Музичкој школи, негујући свој таленат.

Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ данас има више од 600 ученика и око 90 запослених, од чега је преко 70 наставно особље. Осим на инструменталном одсеку, ученици могу стицати знање и на теоретском одсеку.

Бројне награде признања, наступи, концерти, сарадње уписане су протфолио школе. Неки од некадашњих ученика сада су професори, неки су професионалне каријере изградили у локалној средини, региону, земљи, али и иностранству као међународно признати уметници и музичари.

Концерт у Шабачком позоришту
Концерт у Шабачком позоришту био је омаж традицији, посвећености, таленту, уметности и будућности. Наступили су професори, ученици, а подршка суграђана, породица, пријатеља није изостала.

-Историја Музичке школе је дуга, лепа и инспиративна. Као тренутна директорка, само сам делић те историје. О школи може много тога да се каже, јер управо та традиција носи драж, али и обавезује. Све ово не би било могуће без талентованих ученика, вредних професора, родитеља, породица као неизоставне подршке и наравно публике - истакла је директорка Музичке школе Соња Живковић напомињући да је привилегија и част бити на челу једне образовне установе.

Фото: "Глас Подриња"


-Трудимо се да оправдамо поверење, да из године у годину будемо успешнији. За ово су потврда и бројне награде наших талентованих, успешних ученика и професора који раде са њима, али и целокупног колектива. Као и моји претходници имам одговорност према установи, али и према свима који су део ње. Захвалила бих се свима који нас подржавају - додала је Живковић.

Музичка школа доделила је захвалнице истакнутим појединцима, установама у знак захвалности за сарадњу, подршку.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa