Инфо

13. април 2023.13. апр 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ САСТАО СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РОМСКИХ УДРУЖЕЊА

Циљ нам је да сви будемо једнаки

Циљ нам је да сви у граду будемо једнаки, да ромска заједница има иста права као и све друге заједнице. Зато смо у претходном периоду много радили на побољшању економског статуса Рома. Бринули смо о школству, здравству и радили на решавању свих важних питања ове популације
Поводом Међународног дана Рома, који се обележава 8. априла, градоначелник Шапца др Александар Пајић уприличио је састанак са представницима ромских удружења. Разговорали су на теме које су биле од значаја у претходном периоду, као и о плановима који би Роме у потпуности интегрисали у наше друштво.

- Циљ нам је да сви у граду будемо једнаки, да ромска заједница има иста права као и све друге заједнице. Зато смо у претходном периоду много радили на побољшању економског статуса Рома. Бринули смо о школству, здравству и радили на решавању свих важних питања ове популације. Материјално смо помогли и студенте и средњошколце. Кроз пројекат „Подршка за самостални живот – Нови почетак“ који се финансира средствима ЕУ и Града Шапца градимо 23 стамбене јединице намењене и збрињавању припадника ромске популације. Десет припрадника ове популације ради у јавним предузећима нашег града и има сигурне изворе прихода, истакао је градоначелник Пајић.

Међународни дан Рома обележава се у циљу промоције ромске културе, самим тим и подизања свести о проблемима са којима се сусреће ромска заједница, од којих је највећи проблем сиромаштво, навела је Драгана Станковић, координатор за ромска питања и потпредседница Националног савета ромске националне мањине.

Фото: Глас Подриња, Хајдар Рапкић, председника Удружења националних мањина Мачванског округа


- Овим путем поручујем свим младим Ромима и Ромкињама који студирају, који планирају да упишу, или су завршили студије, да су им врата Градске управе као и Националног савета ромске националне мањине отворена, да смо ту да их подржимо, зато што је образовање кључ за излазак из сиромаштва, навела је Станковић.

Према речима Хајдара Рапкића, председника Удружења националних мањина Мачванског округа, много тога је урађено на путној инфраструкури, уличној расвети, као и решавању комуналних проблема.

- Хтео бих да се захвалим Градској управи на свему што је учинила у насељу Шумице. Био је мрак, деца су долазила прљава у школу, градска деца нису хтела да се друже са њима, пси су их нападали... Данас је насеље осветљено, добили смо контејнере за смеће, пут се редовно насипа ризлом, истакао је Рапкић.
Драгица Јовановић из Удружења Мишар наводи да је Град Шабац значајно помогао и насеље Мишар.

- Уведена је градска вода, урађена расвета, обезбеђен превоз деце од куће до школе. Види се помак и у раду и у школовању. Имамо запослених, као и оних који настављају школовање. Код Рома је дошло до буђења свести да је за њих боље да се школују и раде, него да буду корисници социјалне помоћи. Закључили су да треба да се боре и да наставе борбу, поручила је Јовановић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa