Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ НА ЛЕТЊИКОВЦУ ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУ

Спасавамо се благодаћу Духа Светога

Педесетница, Тројице или Духови, празник који се слави педесетог дана по Васкрсењу и десетог дана по Вазнесењу Христовом, Српска православна црква прославља као један од највећих догађаја забележених у четворојеванђељу и рођендан новозаветне Цркве
Црква Свете Тројице на Летњиковцу свечано је прославила своју храмовну славу, Педесетницу, која се празнује као успомена на дан када је Дух Свети сишао на апостоле.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шабачки Јеротеј, а у „храму радости изнад града“ окупило се око хиљаду верника.

Фото: "Глас Подриња"


- У Новом завету, Бог је у срцима нашим Духом Светим уписао заповести Божије. То има везе са сваким од нас када улази у Цркву и постаје члан Цркве, јер се тада поново одиграва велика тајна која се десила на Педесетницу и то приликом Крштења и Миропомазања, јер Дух Свети силази на нас као на свете апостоле у време оно. Због тога треба да се радујемо и веселимо, јер нас Господ није оставио, него нам је послао Духа Светога да буде са нама и образовао је своју Цркву Свету у којој се кроз свете тајне благодаћу Духа Светог спасавамо све до Његовог Другог доласка.“ – рекао је, између осталог, Владика Јеротеј у празничној беседи.

ДИВАН ЈЕ БОГ У СВЕТИМА СВОЈИМ
У прву недељу после Свете Педесетнице обележена је Недеља Свих Светих као „плодова божанствене благодати“. Сваки светитељ је извор Светога Духа јер ће, према Јеванђељу, ‘’из утробе његове потећи реке воде живе’’ (Јован 7, 38).
У понедељак је почео Петровски или Апостолски пост који је покретан, јер зависи од Васкрса. Апостолски пост најкраће може да траје једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица. Завршава се на празник првоврховних апостола Петра и Павла, коме је посвећен Саборни храм у Шапцу, а који се слави 12. јула.


Домаћини овогодишње славе били су Иван и Сања Мијаиловић.

Након освећења славских дарова, евхаристијско сабрање завршено је заједничком трпезом љубави.
М.Ф.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa