Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

У част десет година постојања „фолклорне ризнице балканске баштинарке Биљане“

Монографија „Било једном у Мериленду“ представљена у Амбасади Србије у САД

Године посвећености Биљане Реаган, власнице више од стотину аутентичних народних костима, накита и других старина из 19. и 20. века са простора бивше Југославије сабране су међу корицама
Шапчанка Биљана Реган, која од 2012. године у Америци промовише нашу културну баштину, представила је прошле среде у Амбасади Републике Србије у Вашингтону илустровану монографију „Било једном у Мериленду“ аутора, новинара и публицисте Ивана Калаузовића.

Богата фолклорна збирка
На поетској вечери њене пријатељице и сараднице Драгане Аргировић Биљана је искористила прилику да представи вредну књигу. Године посвећености очувању наше традиције и корена власнице више од стотину аутентичних народних костима, накита и других старина из 19. и 20. века са простора бивше Југославије сабране су међу корицама.

Монографија је настала у част десет година постојања „фолклорне ризнице балканске баштинарке Биљане“, како је Калаузовић назива, и „догађаја које ја са својим сарадницима приредила или увеличала од 2012. до 2022. године“.

Како је записао, богата фолклорна збирка народне ношње и других старина са Балкана Шапчанке која живи и ради у Силвер Спрингу, рубном граду у држави Мериленд, тек неколико километара северно од центра Вашингтона, временом је прерасла у музеј српске и балканске културе и уметности на тлу Америке.

Фото: Приватна архива


Шта повезује Мачву и америчке староседеоце
„Ово дело је сведочанство њеног животног пута и корена на којима су изграђени темељи посвећеног баштинарства, али и аутентичних предмета из колекције и њиховој улози на разним приредбама. Помоћу њега се може открити шта повезује Мачву и америчке староседеоце и да ли је могуће оживети Шумадију усред Мериленда. Ту су и теоријске класификације и хронолошки преглед организованих догађаја, а читаоцима је на располагању и више десетина фотографија. Корице књиге и насловне стране поглавља су, по идеји аутора, дизајниране у духу пиротског ћилима“, објашњава Калаузовић.

Рецензенткиња Миланка Берберовић, професорка емерита Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду, нагласила је: „Ова монографија зрачи радошћу и топлином и у исто време говори о два изузетна ствараоца: писцу који је Биљанин наум и прегалаштво питким и разумљивим стилом у речи преточио и Биљаниној незаустављивој енергији и умећу да чини највише што може и бар делић богате културе и духа свог краја приближи и покаже другима да би боље упознали, разумели и ценили нашу земљу и све нас“.

Монографију „Било једном у Мериленду“ објавила је издавачка кућа „Impressions”.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa