Инфо

29. јун 2023.29. јун 2023.
Зауставити дискриминацију, појачати превенцију
МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРОГА

Зауставити дискриминацију, појачати превенцију

Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се 26. јуна, Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација из 1987. године. Ове године слоган кампање је „Људи на првом месту! Зауставите стигму и дискриминацију, појачајте превенцију”.

-Употреба дроге је комплексно питање које погађа милионе људи широм света. Многи људи који користе дрогу суочавају се са стигмом и дискриминацијом, што може додатно нарушити њихово физичко и ментално здравље и спречити их да потраже помоћ која им је потребна. Циљ овогодишње кампање је подизање свести о важности поштовања и емпатије у опхођењу према особама које користе дрогу и значају превенције, стоји у саопштењу Завода за јавно здравље Шабац.


Учестали Хепатитис и ХИВ
Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) прошле године је објавила истраживање чији резултати говоре да је 2020. године у свету приближно 284 милиона особа старости од 15 до 64 године користило дроге. Исто истраживање показало је и да је на глобалном нивоу, приближно половина од 11,2 милиона особа које интервенски користе дрогу живело са хепатитисом Ц, а 1,4 милион са вирусом ХИВ-а.


Овогодишњи Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама је и промоција:

-подизања свести о негативном утицају стигме и дискриминације на људе који користе дроге и њихове породице;

-подизања свести о епидемијама AIDS и хепатитиса међу особама које користе дроге и значаја већег обухвата и јачања програма превенције HIV-а и хепатитиса;

-указивања на значај и едуковање о болестима зависности и другим обољењима и стањима повезаним са употребом дрога, доступним третманима и важности ране интервенције и подршке;

-заговарања за алтернативе уместо затворских мера;

-промовисања добровољних услуга заснованих на доказима за све људе који користе дроге;

-активности на смањењу стигме и дискриминације промовисањем језика и ставова који су уважавајући и без осуђивања;

-оснаживања младих и заједнице за превенцију употребе дрога и зависности.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa