Инфо

6. јул 2023.6. јул 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

АФРИЧКА КУГА СВИЊА

Пред вратима Мачве

Афричка куга свиња се манифестује појачаном температуром, одбијањем хране, по кожи се појављују тачкаста крварење, некада пролив, некада кашаљ и болест се увек завршава угинућем животиње, наводи др Максимовић
Афричка куга свиња појавила се први пут у подручју Посавине и Семберије. Домаћинства са зараженом стоком налазе су уз обалу Саве. Ризик од појаве ове заразне болести и у Мачванском округу због тога је знатно велики.

-Реком Савом може да дође леш заражене дивље свиње до домаћих свиња. Држаоци свиња често уз речне обале свиње држе пуштене. То је највећи ризик. Вирус је у спољашњој средини отпоран, тако да се може пренети и на токовима возила, као и загађеном сточном храном. Сточна храна се може заразити тако што се на њивама нађе леш угинуле свиње. Уколико се нађе такав леш на њиви, власници одмах треба то да пријаве надлежној ветеринарској станици или ловачком удружењу, како би леш био уклоњен и испитан, наводи др вет. специјалиста епизоотиологије Слободан Максимовић из Ветеринарског специјалистичког института Шабац.

Узрочник и природа
Веома контагиозна, вирусна болест свиња (дивљих и домаћих – свих старосних категорија);
Не обољевају друге животињске врсте ни човек;
Узрочник је ДНК вирус из фамилије Asfarviridae;
Постоји и 24 генотипа вируса;
Слаба имуногеност и имунолошка разноликост – проблем за призводњу вакцине


За афричку кугу не постоји вакцина нити лек. Једини начин борбе је појачање биосигурносних мера на фармама. Наш саговорник наводи да то подразумева постављање дезо баријера на уласку у дворишта и објекте у којима су свиње, али и да се избегавају посете људи са других фарми.

-Обавезно је пријављивање сваког угинућа свиња, као и побачај код крмача. Такође је обавезно и пријављивање обољевања или угињавања већег броја свиња са истим симптомима. Афричка куга свиња се манифестује појачаном температуром, одбијањем хране, по кожи се појављују тачкаста крварење, некада пролив, некада кашаљ и болест се увек завршава угинућем животиње, наводи др Максимовић.



Истиче да је немогуће да само једна или неколико свиња на фарми оболи, односно да су заражене све и да је једини начин борбе хумано убијање и нешкодљиво уклањање лешева, тј. закопавање. Након тога следи вишекратна дезинфекција објекта.

Апел власницима
-Апелујемо на власнике да свиње не држе на обалама река, речним адама и да их затворе у своје објекте. Такође, све свиње по Закону морају да буду обележене, што је посебно важно у оваквим ситуацијама како бисмо могли да пратимо кретање заразе. Уколико свиње нису обележене, а куга се појави, власници неће моћи да остваре надокнаду штете од Министарства пољопривреде. По повратку са жетве треба дезинфиковати пољопривредне машине. Наравно, ни случајно се угинуле свиње не смеју бацати на дивље депоније, него одмах пријавити угинуће, истиче др Слободан Максимовић.


-Окрузи у Србији већ од првих појава на истоку земље пре неколико година, а и пре тога, имају формиране кризне штабове за случај избијања ове заразне болести. Ми смо пре неколико дана имали састанак. Укључени су ветеринари, ветеринарски инспектори, али и представници локалне самоуправе, полиције, граничне полиције, сви заједно морамо да радимо на сузбијању болести, каже др Максимовић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa