Инфо

6. јул 2023.6. јул 2023.
Фото: спц.рс

Фото: спц.рс

Епископ шабачки г. Јеротеј са верним народом Епархије шабачке на молитвеном спомену пострадалим Србима Средњег Подриња и Бирча

Епархија шабачка, у сарадњи са градским и општинским управа Шапца, Лознице, Љубовије, Богатића, Владимираца и Коцељеве, организовала је 1. јула 2023. поклоничко путовање у Братунац поводом 31. годишњице од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу. Сећајући се мученика невино пострадалих на праговима својих кућа, многобројни благочестиви народ сабран на традиционалном црквено - народном сабору под називом Да се не заборави, испред братуначког храма Успења Пресвете Богородице дочекао је Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија и високопреосвећену и преосвећену господу архијереје: дабробосанског Хризостома, зворничко-тузланског Фотија, аустријско-швајцарског Андреја, будимљанско-никшићког Методија, ваљевског Исихија, захумско-херцеговачког Димитрија и шабачког Јеротеја.

У порти Богородичиног храма, пред неколико хиљада верних, међу којима су били највиши представници Републике Српске које је предводио председник г. Милорад Додик, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је началствовао светом архијерејском Литургијом уз саслужење отачаствених архијереја и многобројног свештенства и монаштва из више епархија Српске Православне Цркве. Након свете Литургије уследила је литија до градског и војничког гробља у Братунцу, где је Светејши Патријарх г. Порфирије служио парастос свим пострадалим Србима Средњег Подриња и Бирча.

„Подручје Средњег Подриња и Бирча равно је највећим стратиштима српског народа, који је овде поновио завет Светог кнеза Лазара да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека“. – речи су Патријарха Порфирија које најбоље описују подвиг и страдање братуначких Срба.
Информативна служба Епархије шабачкa

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa