Инфо

13. јул 2023.13. јул 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Јована Баровић, модна дизајнерка

Увек је изазов бити другачији

-Била сам прилично несрећна на свом послу и некако сам, имам утисак из ове перспективе, „зажмурила и скочила“. Није ту било превише промишљања. Сматрала сам да нешто треба да променим, а накит је био једино што поред примарне струке знам да радим- прича Јована
Одважите се и изађите из зоне комфора, радите оно у шта верујете, савети су које често чујемо од успешних људи, али се не усуђујемо увек да их следимо. Шапчанка Јована Баровић одлучила се на тај корак пре седам година, када је дотадашњим хобијем заменила посао у осигуравајућем друштву. Тако је, усавршавајући се и учећи свакодневно, корак по корак, постала модна дизајнерка. Њен накит и гардеробу већ носе познате личности са домаће сцене које желе да се издвоје аутентичним стилом.

Први дан таличан
-Дуго незадовољство послом којим сам се бавила се таложило и дошло је до момента „пуцања“. Била сам прилично несрећна и само сам, имам утисак из ове перспективе, „зажмурила и скочила“. Није ту било превише промишљања. Сматрала сам да нешто треба да променим, а то је било једино што поред примарне струке знам да радим. По струци сам дипломирани економиста, а дизајн накита је моја љубав од малена, хоби још док сам била девојчица. Растављала сам старе наруквице и огрлице и правила нове другарицама и себи, али никад ми није пало на памет да то може да буде посао. Морам признати да ми је супруг Страхиња дао „ветар у леђа“, говорећи да је то једна врста уметности- прича Јована.

Шапчанка Јована Баровић одлучила се на тај корак пре седам година, када је
дотадашњим хобијем заменила посао у осигуравајућем друштву

По напуштању посла у осигурању 2016. године, одмах сутрадан осмишљава назив бренда заједно са супругом, прави профиле на друштвеним мрежама и фотографише накит који је до тада израдила.

-Сећам се, нисмо имали пара ни да уложимо, свега 100 евра и успели смо да зарадимо дупло већ сутрадан, што ми је било фасцинантно. Имала сам среће да сам могла да купим нов материјал и да кренем да правим нешто даље и тако из дана у дан. Било је заиста тешких тренутака када месецима апсолутно ништа нисам продавала, али инат ми је био покретачка снага. Нисам дозволила себи да одустанем, јер сам хтела између осталог себи да се докажем, а затим и околини- наводи Јована.

Фото: Приватна архива


До 2019. године ради накит, а потом уписује Академију за модни дизајн, где уместо планираних девет месеци остаје три године.

-Када сам дошла, нисам знала чак ни фигуру да нацртам. Била сам жељна знања и искуства, заиста сам се борила да научим посао, путовала из Шапца, нисам пропушатала ниједан час. Уз своју менторку Милену Чворовић почињем да се бавим модним дизајном. За почетак радим са костимографкињом Селеном Младеновић, касније настављам сама и четири године касније имам четврту самосталну колекцију гардеробе и накита уз гардеробу- каже она и додаје да су то потпуно одвојени процеси.

Фото: Приватна архива


Игра која нема краја
-Све радим сама, од идеје до набавке материјала, нацрта, репроматеријала, рајсфешлуса, дугмади и тако даље. Накит производим сама, за гардеробу имам производњу и моделара. За та два процеса имам помоћ, али постоји ту много пропратних послова, као што су дизајн кутије, логоа, кесе. Лого нисам радила сама, остало јесам. Апсолутно све што има везе са дизајном ме покреће и инспирише, јер то је једна игра у којој нема краја, стално је нешто другачије- објашњава модна дизајнерка.
До материјала није лако доћи, поготово јер жели да сваки комад буде јединствен и квалитетан.

-Доста тога набављам у Београду по репро- шоповима, међутим, постоје ствари које заиста не могу да купим, па се онда довијам тако што сама бушим, премоделујем, доносе ми људи из иностранства. Сада имам и малу помоћ јувелира са којим сарађујем за нову колекцију накита коју ћу урадити. Стално смишљам начин да будем другачија и иновативна, јер ипак на тржишту има много дизајнера накита и гардеробе и заиста је тешко трудити се да будеш корак испред. То може да буде и прилично ризично, зато што нове идеје нису увек радо прихваћене- напомиње Јована.

Трезор и „Breeze“
Назив бренда „Vault“ потиче од енглеске речи која значи трезор.
-Када сам почела да правим накит некако ми је било логично да бренд тако назовем, јер се накит чува у трезору. Инспирација за нову колекцију „Breeze“ јесте рано лето, поветарац, жена сама по себи и њена слобода духа. Тај поветарац, слобода духа, земљане боје, рано лето, спојили су се у тај назив. Волим да колекције буду са доста материјала и да жена буде прекривена. Све заједно на поветарцу изгледа чаробно- каже Јована.


Инспирише је све што је окружује и било који облик који угледа у току дана тежи да преточи у нешто носиво.

-То је мени некако постало свакодневница, гледам да забележим сваки моменат који ми је занимљив и чим дођем у атеље да га некако „поновим“. Са гардеробом је мало специфичније, зато што инспирацију црпим из ствари које нису баш опипљиве и онда настојим да то пренесем на папир, па правим скицу, затим следи свођење скица и процес моделовања. Израда и дизајнирање гардеробе су доста компликованији од накита, са којим имам више искуства- признаје.



Веровати себи
Увек слуша своју интуицију док трага за оним што јој се допада.

-Ове сезоне сам урадила белу кошуљу, јер нигде нисам успела да нађем једноставну белу кошуљу лепог материјала и кроја, а кројеви су можда и најбитнији у овом послу. Водим се искључиво собом и својим мишљењем. Научила сам да верујем себи кроз овај посао, јер се до сада показало да сам била у праву- наглашава.

Фото: Приватна архива


То је била исправна одлука, јер су се многе наше јавне личности определиле да понесу њен комад накита или гардеробе.

Много година касније схватам да ипак од уметности може да се живи, као и од било чега другог у шта истински верујеш и на чему напорно радиш

-Обично дизајнери нису баш стручњаци за маркетинг, нарочито дигитални, јер нас интересују неке друге ствари и нисмо вешти у промоцији. Уколико се догоди да неко познат, глумица, певачица, препозна ваш сензибилитет, то онда заиста много значи, јер их велики број људи прати и поистовећује се са њима. Сматрам да млади дизајнери не треба да се стиде да понуде свој производ. Ја се нисам стидела и писала сам и поруке, обраћала сам се познатим људима и верујем да је то дало резултате- истиче она.
Показала је да детиња разбрибрига може постати професионални позив.

Јована Баровић: Сматрам да млади дизајнери не треба да се стиде да понуде свој производ, Фото: Приватна архива


-Раније сам то посматрала као хоби и хир, јер сам тако и васпитана, да се од уметности не живи. Много година касније схватам да ипак од уметности може да се живи, као и од било чега другог у шта истински верујеш и на чему напорно радиш- закључује Јована.
Д.Димитријевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa