Инфо

20. јул 2023.20. јул 2023.
Најбољи „Скок“  Душана Радаковића
ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ЛАЗА К. ЛАЗАРЕВИЋ

Најбољи „Скок“ Душана Радаковића

Жири у саставу проф. др Владислава Гордић Петковић, проф. др Калина Малеска и мр Катарина Јанковић Поповић одлучио је једногласно да награда “Лаза К. Лазаревић” за најбољу необјављену приповетку на српском језику буде додељена Душану Радаковићу из Зрењанина за причу “Скок”, послату под шифром “Hadrijanov memoar“.

„У изузетно уједначеној конкуренцији, коју је чинило преко 60 прозних целина које су пристигле на конкурс, уочљив је завидан ниво списатељске вештине и умећа књижевног транспоновања животних и биографских тема везаних за егзистенцију у изазовним временима кризе вредности, промена социјалних, културолошких и идеолошких координата и преформулисања емотивних односа у оквиру брака, породице и блиског окружења.

Такође, додељена је још једна књижевна награда, Први пут, за најбољи први рукопис, Тамари Сокић, студеткињи Филолошког факултета у Београду, за приповетку „Илузија“


Аутори и ауторке, од врло младих па до оних који су загазили у десету деценију живота, уложили су завидан труд и несвакидашње умеће да кадрирају теме усамљености и неразумевања, посвећени у највећој мери духу, телу, стиду, болести и страху као доминантним опсесијама времена у ком живимо.

Издвојивши се убедљивом приповедном перспективом, ефектном и напетом нарацијом као и тематско-значењском инвентивношћу, награђена прича “Скок”, написана у исповедном тону, сведочи о егзистенцијалној кризи и трауми које се решавају суочењем са падом, које је истовремено архетипско и актуелно.“, наводи жири у образложењу.

Због инвентивности и стваралачке зрелости, жири награде “Лаза К. Лазаревић” похваљује приче које су се нашле у најужем избору: “Дани среће” (шифра Omnium gatherum ), “Победник” (шифра Karlina), “Свако умре када помисли да је тако најлакше”, (шифра Picaiyolo) “Глад” (шифра Mika6), “Рефлукс” (шифра go_to >7137161) и “Сан” (шифра Anaksagora 23).
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa