Инфо

27. јул 2023.27. јул 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОЛУЈНО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО ШАБАЦ

Ветар чупао дрвеће и скидао кровове

На ургентни пријем Опште болнице због задобијених повреда јавило се 27 суграђана, а један од њих је због тежине повреда превезен на ВМА. Извештаји из хитне помоћи наводе да се и даље јављају суграђани који се повређују приликом санација последица олује
Невреме које је у среду увече погодило Србију изазвало је хаос и у Шапцу и околини. Највећу штету претрпела је Средња пољопривредна школа са домом ученика, а било је оштећења и на великом броју приватних кућа и стамбених зграда. Ветар је почупао и поломио много стабала и грана и направио штету на електродистрибутивној мрежи.

Фото: Глас Подриња


Исте вечери на ургентни пријем Опште болнице због задобијених повреда јавило се 27 суграђана, а један од њих је због тежине повреда превезен на ВМА. Највише људи је пријавило да су повреде задобили тако што су црепови пали на њих.

Фото: Глас Подриња


Следећег јутра један тридесетогодишњак је пао са крова у Синђелићевој улици док је покушавао да поправи штету насталу током невремена. Том приликом је задобио вишеструке преломе.

Фото: Глас Подриња


Извештаји из хитне помоћи наводе да се и даље јављају суграђани који се повређују приликом санација последица олује.

Фото: Глас Подриња


Избегнута је и трагедија на Сави када је на реци у чамцу олујно невреме задесило деду и унука. Нису успели на време да дођу до обале, али ангажовањем грађана који су у то време били на обали, полиције и ватрогасаца – спасилаца они су спасени.

Фото: Глас Подриња


Када се ради о материјалној штети Средња пољопривредна школа остала је без крова, а велики број стабала у парку ове школе претрпео је оштећења. Животиње у њиховом мини зоо врту су остале неповређене.

Фото: Глас Подриња


-Две стамбене зграде, једна на Тргу ђачког батаљона, а једна у Краља Милана, остале су без лимених кровова, који су пали на јавне површине. Срећом, они никога нису повредили. Грађани су имали појединачне штете највише на крововима. Штете у пољопривредној производњи је највише било на воћу. Срећа у несрећи је да није било града, него је сва оштећења направио олујни ветар. Било је мало нервозе и код грађана, јер су сви желели да све буде решено одмах, што је немогуће. Све надлежне екипе су стално биле на терену, и максимално се трудили да све ураде, али су имали велики обим посла. Припадници добровољног ватрогасног друштва Прњавор, које је у настајању, активно су се укључили у санацију последица у својој месној заједници и помагали су у уклањању попадалог дрвећа и грања, наводи Зоран Здравковић из Штаба за ванредне ситуације града Шапца.

Фото: Глас Подриња


Временске непогоде могу се очекивати и у предстјећем периоду. Постоје веома добри сајтови и апликацие на којима се промене времена могу пратити у реалном времену, што може свако да учини на свом телефону. На време се не може утицати, али се људи могу склонити на време како би се спасло оно најважније – животи


Екипе ЈКП „Стари град“ имају највише посла на терену. Одмах по престанку олује изашли су на улице и почели са рашчишћавањем. Око 30 људи је ангажовано у две смене, а њихов посао по граду још није готов, јер и даље падају делови оштећених стабала.

Фото: Глас Подриња


-Невременом је на територији града највише погођена Бенска Бара и ту смо имали највише посла. Приоритет је био уклањање стабала и крошњи са главних саобраћајница, а потом са тротара. Све је склањано на зелене површине одакле је потом одношено. Имали смо помоћ и од грађан у појединим деловима града, а посебно у улици Краља Петра. Много људи је имало разумевања, али је било и оних других. Грађани нам помажу и тако што пријављују када виде неко стабло или грану који прете да падну. Апелујемо на све да нам пријаве све што виде да може бити ризично по безбедност, а у нашој је надлежности, каже Никола Беговић извршни директор ЈКП „Стари град“.

Фото: Глас Подриња


Многим грађанима највећи проблем је била струја. Олуја је изазвала местимичне прекиде у снабдевању на целој територији коју покрива ЕДБ Шабац. Проблема је било у самом граду, Мачви, Поцерини, Посавотамнави. Покидано је доста жица, попадали су стубови, оштећени далеководи. Екипе на терену су током наредних дан, два, успеле да санирају сва оштећења.

Фото: Глас Подриња


Временске непогоде могу се очекивати и у предстјећем периоду. Постоје веома добри сајтови и апликацие на којима се промене времена могу пратити у реалном времену, што може свако да учини на свом телефону. На време се не може утицати, али се људи могу склонити на време како би се спасло оно најважније – животи.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa