Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Свечани пријем за учеснике „Богатфеста“
У сали Општине Богатић

Свечани пријем за учеснике „Богатфеста“

„Хвала вам што сте нам омогућили да у претходних неколико дана, препуни ентузијазма и позитивне енергије, уживамо у промоцији песме игре и мултикултуралности“, поручио је председник Општине Милан Дамњановић
Међународни фестивал фолклора „Богатфест“, пети по реду, окупио је од 5. до 8. августа ансамбле из Србије, Босне и Херцеговине, Грчке, Мексика и Литваније. Свечани пријем за учеснике приредио је у уторак председник Општине Богатић Милан Дамњановић.

Фото: "Глас Подриња"


Подршка Општине Богатић
Он је поздравио госте и пожелео им топлу добродошлицу, рекавши им да су увеличали изузетно значајан културно- туристички догађај за локалну заједницу.

-Општина Богатић свим срцем подржава програме и пројекте који зближавају људе и пружају им шансу да се упознају са историјом и културном баштином других народа. Свим људима, а посебно младима, је потребно много више оваквих сусрета, јер то је најбољи начин да упознају вршњаке из других земаља и да кроз песму и игру бришу границе и предрасуде, стекну пријатељства која ће трајати годинама. Радује нас да наш Богатфест из годину у годину привлачи све већи број учесника из различитих земаља, као и публике. Желим да у овим фестивалским данима упознате Богатић и наш крај, обиђете наше туристичке локалитете, уверите се у гостопримство наших суграђана, људи отвореног духа и срца. Богатић је познат по космополитском духу. Отворени смо за нове културе, људе, дружење и без предрасуда учимо о вашим културама. Хвала вам што сте нам омогућили да у претходних неколико дана, препуни ентузијазма и позитивне енергије, уживамо у промоцији песме игре и мултикултуралности- поручио је Дамњановић.

Фестивал се развија из године у годину, а интересовање иностраних група за учешће је велико. Негује мултикултуралност и има за циљ да промовише културу и традицију фолклорних група из различитих земаља и континената.

Фото: "Глас Подриња"


Богат програм
-Ове године, као и претходних, имамо атрактивне госте из иностранства, дошли су нам фолклорни ансамбли из Литваније, Грчке, Мексика, Босне и Херцеговине и ту је „Ђидо“ као домаћин Богатфеста. Фолклорни ансамбли су на полигону Основне школе „Мика Митровић“ извели јако лепе кореографије, игре из своје земље и приказали своје обичаје. Такође смо први пут имали презентацију традиционалних кухиња земаља учесника, што је било јако посећено. Публика из Богатића уживала је у укусима разних крајева света. Сајам народне радиности као пратећи део програма је ове године трајао два дана, имали смо 14 посећених штандова. Продавци су задовољни отишли из Богатића. Велики солистички концерт у Богатићу, на великој сцени, 7. августа приредио је наш познати извођач Зоран Даниловић Крпица са својим пријатељима, маестром на хармоници Љубишом Павковићем и Милованом Миловановићем Зеком из Богатића на виолини- рекао је директор Културно- образовног центра Богатић Иван Остојић.

Фото: "Глас Подриња"


Због проблема с визом, изостали су гости из две земље учеснице- Бурунди и Панама. Сваки учесник фестивала добио је признање, а домаћини и гости разменили су поклоне и сувенире. Традиционално, приређен је ватромет за крај манифестације, чији је покровитељ Општина Богатић, а организатори Културно- образовни центар и Фолклорни ансамбл „Ђидо“.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa