Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Ваљевска рок сцена  (1962- 2022)
Живко Ивковић потписник нове књиге

Ваљевска рок сцена (1962- 2022)

После две и по године истраживања, прикупљања података о сцени, уз несебичну подршку чланова, локалних група, пријатеља, циљ је постигнут. Ваљевци сада имају шестодеценијску писану рок историју
Знајући да је Ваљево до недавно словило за рад без писаног документа о локалној урбаној рокенрол сцени, хроничар рока Живко Ивковић, који је већ добијао позиве да тако нешто учини, одлучио је да 120 бендова обједини међу корицама. Тако је „град испресецан бројним речицама“ добио своје шездесетогодишње сведочанство Ваљевска рок сцена (1962- 2022), чији је аутор, а издавач је Културни центар Шабац.

Две и по године истраживачког рада
-Имао сам већ двадесетак текстова у вези са значајним именима и групама са локалне сцене. Истраживање и рад на књизи обележио је 31 одлазак у Ваљево, налажење са члановима група за које и неки Ваљевци кажу да никад нису чули. У књизи је 120 група, што издвојено, у засебним текстовима, сторијама, или су текстовима везане за неке групе које су, или претеча или пост, незамисливе су једни без других. Искрено, нисам се ни надао да ћу након две и по године истраживачког рада успети да завршим књигу, јер је за 60 година обухваћено 120 група. Кад погледам књигу, и даље не верујем да је завршена и да сам успео и много ми је драго што смо и ту причу заокружили- истиче Ивковић.



Како аутор предговора, писац књиге о рок историји Крагујевца, др Владимир Пауновић, наводи, није се случајно догодило да „шабачки, прецизније национални рок писац, пише о ваљевској сцени“. Супруга му је из Ваљева, упознали су се 1972, те је као полуваљевац добар део живота провео ту. Неизоставна је прича о „Инвазији“, према мишљењу аутора најуспешнијој и најзначајнијој на рок сцени у историји тог града, која је 2021. обележила 35 година од формирања.

-Има оних који не деле моје мишљење, али чињенице говоре другачије. Четири албума, плоча из 27. марта 1990, винил, сва издања су им везана за познате дискографске куће, стотине наступа по Србији. Ове године су снимили нови албум- наводи Ивковић.

Како пише Пауновић, „систематично, у свом стилу рок хроничара, Ивковић рок сцену тазбине представља од свих појава на овим просторима- тзв. репетиторских бендова, првих ВИС-ова, преко родоначелника ауторске музике, од хард рока до метала и панка, не заборављајући ни арт групе, оригинални фестивал и рокументарце“. „Лично сам познавао Инвазију, Амон Дим, чуо за Долар, али након читања ове Живковићеве књиге имам осећај као да сам одрастао слушајући ту сцену“, додаје у предговору.

Промоција 22. септембра у Ваљеву
-Од ‘62 на овамо ваљевска сцена је као и у свим градовима Србије кренула из КУД „Абрашевић“. У оквиру њега постојале су секције, а из музичке се искристалисао VIS ABV- 6 у ком је певао Мики Јевремовић, његов брат Зоран Јевремовић, Лидија, мајка Стефана Миленковића, наш шабачки Ваљевац Живота Симић, Жика Ваљевац и мноштво других који су чинили ту групу која је мењала називе- прича.

Прикупљајући материјал за књигу, разговарао је са многима који су били изненађени да ће дуго планирани подухват бити остварен.

-То су људи из света рокенрола, од којих су неки као услов постављали да иза књиге не стоји никаква политика, јер не желе сарадњу ни са једном влашћу. Позовем, представим се, кажем да радим на књизи, они у првом тренутку не верују, јер знају да то већ десет година покушавају да напишу. Издавач је Културни центар Шабац (КЦ), као и комплетног мог рокенрол опуса. Захваљујући главној и одговорној уредници програма КЦ-а Катарини Јанковић Поповић сам успео и хвала јој до неба- поручује Живковић.

Промоција књиге ће бити 22. септембра у простору „Чардак“ на Тргу кнегиње Љубице у Ваљеву, а након ње у плану је и шабачка.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa