Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
Фото: Удружење грађана “Церски марш”

Фото: Удружење грађана “Церски марш”

ОДРЖАН 14. ЦЕРСКИ МАРШ

Поштовање славним прецима

Да покажу поштовање славним прецима на стазу дугачку 35 километара од Трга шабачких жртава до Текериша кренуло је око 2.000 учесника, углавном младих људи из Шапца, више градова из Србије и Републике Српске али и они који су због ове манифестације дошли из Аустрије, Холандије, Немачке
У недељу 13. августа одржан је традиционални 14. Церски марш у организацији истоименог удружења из Шапца. Да покажу поштовање славним прецима на стазу дугачку 35 километара од Трга шабачких жртава до Текериша кренуло је око 2.000 учесника, углавном младих људи из Шапца, више градова из Србије и Републике Српске али и они који су због ове манифестације дошли из Аустрије, Холандије, Немачке.
Церски марш је ове године посвећен Гаврилу Принципу и на мајицама учесника налазила се његова слика и натпис “Докле си ти спреман да идеш ИЗ ПРИНЦИПА.

Новина ове године је и богат културно - уметнички програм који је на споменику био одржан после пристизања колоне на Цер, а који је организовало Друштво српских домаћина.

Најстарији учесник ове године је и носилац Церске споменице - 86-огодишњи Нићифор Аничић. Господин Аничић је велики добротвор, председник је Друштва српских домаћина и најзаслужнији је за обнову Спомен комплекса “Церска битка” 2014. године. Из Удружења грађана “Церски марш” истичу да је Нићифор Аничић човек који заслужује највиша признања од ове државе и народа и ово је њихов начин да му се бар делимично одуже.

- За ово подручју Мачве, где су многи наши преци крвљу натопили сваку стопу земљу, рекао бих да је друго Косово. Ово што раде ови људи из “Церског марша” је велика, рекао бих света ствар. Они су доказ и путоказ свим младим људима”, рекао је Нићифор Аничић.

Окупљени на Тргу шабачких жртава најпре су учествовали у заједничкој молитви коју су служили свештеници Епархије шабачке који су окупљенима пренели и поруку и Благослов Епископа шабачког г. Јеротеја. После стихова песника и карикатуристе Ненада Карића, чије су карикатуре са темом Великог рата биле у рукама чланова УГ “Церски марш”, те кратког обраћања председника удружења Божидара Катића, колона је неколико минута после 8 сати кренула пут Цера.

Фото: Удружење грађана “Церски марш”


Оно што је навећи утисак свих учесника је да су ове године учесници били најмлађи до сада и било је право задовољство гледати тај број младих и насмејаних у овом нимало лаком подухвату.
На Цер су учесници Церског марш стигли око 16 и 30, уз две веће паузе, у ОШ “Лаза К. Лазаревић” у Варни где је био и заједнички доручак, и на Волујцу где су прикупили снагу за најтежу, последњу деоницу пута до циља.

У Спомен комплексу “Церска битка” и око њега окупило се доста људи, чини се знатно више него претходних година да дочека долазак колоне. Уз звуке “Марша на Дрину” учесници Церском марша улазили су у Спомен комплекс више од 15 минута.

После парастоса јунацима Церске битке, што је кажу и циљ целог овог подухвата, учесници су одржали минут ћутања за ове године преминулог Љубишу Ивановића, човека који је са групом младих људи и дошао на идеју да се иде пешке од Шапца до Текериша у част јунака са Цера.

Фото: Удружење грађана “Церски марш”


Церску споменицу, највише признање “Церског марша” предсeдник удружења уручио је овогодишњем носиоцу господину Нићифору Аничићу. У свом обраћању господин Аничић захвалио се удружењу “Церски марш” и свим учесницима “који на најбољи могући чувају сећање на наше славне претке. Поносан сам што сам данас овде са вама и што је и Друштво српских домаћина узело учешће у овој великој ствари коју ви сваке године радите.”

“Захваљујем вам се драги пријатељи, сестре и браћо на свему што сте и што смо данас урадили. Из Шапца, града хероја и града мученика донели смо данас светло на највећи најважнији светионик нашег народа, на Цер планину. И то светло са Цера обасјаће целу Србију. Будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају своје прошлости. Показали смо данас да будућност припада нама. Показали смо и најбоље карактеристике наших предака : снагу, одлучност, карактер, понос, пожртвовање, заједништво.

Фото: Удружење грађана “Церски марш”


Свака част сваком од вас који сте данас били део колоне која је из Шапца, града хероја и мученика однела светло љубави, вере и наде на планину Цер, на споменик који је светионик и светло наше прошлости, садашњости и будућности. Били сте данас достојни потомци војске која је са вером у Бога, за Краља и Отаџбину учинила немогуће, победила непобедиво, савладала несавладиво.Хвала вам и Бог вам добро дао.” поручио је у свом обраћању председник УГ “Церски марш” Божидар Катић.

Уследио је програм који је организовало Друштво српских домаћина:

ЧАС ИСТОРИЈЕ на тему “Српско и југословенско питање на Конференцији мира (1919)”, одржаo je проф. др Мира Радојевић, дописни члан САНУ.

Након тога одржан је пригодан културно-уметнички програм.

У драмском делу програма изведен је део позоришне представе “Славне српске војводе”, у извођењу глумца Владана Гајовића и аутора текста др Миће Живојиновића.

Музички део програма ове године понела је наша оперска певачица, прослављена по извођењу родољубивих арија, Милица Досковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa