Инфо

5. октобар 2023.5. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАН 14.ФЕСТИВАЛ ЗИМНИЦЕ У КОЦЕЉЕВИ

Промоција хране, традиције и српског села

На тезгама понуда богата, разноврсна. Кисело, слано, љуто и слатко. За свачији укус понешто. Произвођачи стрпљиво откривају потенцијалним купцима шта је и на који начин спаковано у тегле и теглице, флаше и флашице
Привредно-туристичка манифестација Фестивал зимнице одржана је протеклог викенда у Коцељеви. Био је ово 14 сајам производа од воћа и поврћа, прерађевина од меса, млека, пчелињих продуката и других пратећих садржаја, на којем је излагало више од 230 излагача из земље и држава региона.

Један од најатрактивнијих производа зимнице јесте ајвар. Домаћице које су га бар једном припремале знају колико је потребно времена, знања и вештине за овај посао


У свом обраћању приликом свечаног отварања овогодишњег фестивала председник општине Душан Илинчић подсетио је присутне посетиоце на саме почетке када је у централном парку у Коцељеви 2009.године било тек неколико шатора и излагача.

Фото: "Глас Подриња"


–На другом крају нашег парка тада смо имали неколико котлића и неколико такмичарских екипа у припремању ловачког гулаша. Деценију ипо касније имамо више од 230 излагача. Ту је и преко 260 пријављених екипа за припремање гулаша- истакао је Илинчић и додао да је овај фестивал надалеко познат јер се најбоља зимница и све оно што је иновативно у овој гастро области нуди баш крајем септембра у овој вароши.

Фото: "Глас Подриња"


У улози домаћина излагачима и посетиоцима сајма обратио се и народни посланик у Скупштини Републике Србије Верољуб Матић који је закључио да ова манифестација негује посебан стил и има душу. Он је открио и рецепт за једноставно припремање зимнице.

–Традиција ових крајева, као и целе Србије, је да ових дана спрема зимницу, добру ракију и вино. Данас је овде дошао добар део излагача из наше земље али и из региона. Сви каваљери могу да помогну својим лепшим половинама да за неколико сати спреме зимницу. Таман толико времена је потребно да обиђу све штандове, пробају понуђене производе и купе зимницу- рекао је Матић.

Фото: "Глас Подриња"


Првог сајамског дана штандове је обишла и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић која је поручила да је све што је пробала било врхунског квалитета.

–Ово су манифестације које негују нашу традицију и културу. Углавном излагачи раде у својим пољопривредним, малим газдинствима, у својим домаћинствима. Користе све оно што је њима овде доступно. Углавном су то наши познати рецепти, наших бака, од ајвара преко салате до џемова и слатка. Једна лепа манифестација која је окупила преко 200 пољопривредних газдинстава који своје производе нуде потрошачима- изјавила је министарка у Коцељеви.

Фото: "Глас Подриња"


Међу гостима је био директор Хидрометеоролошког завода Србије проф.др Југослав Николић и то не први пут. Како каже, од када се пре више година први пут обрео у Коцељеви, на сајму зимнице, од тада се стално породично радо враћа у тамнавску долину.

–Посебно истичем да је ово ретка манифестација која у одличној атмосфери промовише нешто што Србија драгоцено има. Ту је наша пољопривреда, привреда, наше занатство, наше село- рекао је проф.др Николић.

Фото: "Глас Подриња"


ТРАДИЦИОНАЛНЕ И САВРЕМЕНЕ ГАСТРО КОМБИНАЦИЈЕ
На тезгама понуда богата, разноврсна. Кисело, слано, љуто и слатко. За свачији укус понешто. Произвођачи стрпљиво откривају потенцијалним купцима шта је и на који начин спаковано у тегле и теглице, флаше и флашице. Нуде да пробају и осете пуноћу укуса и мириса свега онога што је припремано на традиционалан начин, по рецептурама наших бака.

Фото: "Глас Подриња"


Трећи пут за редом у Коцељеви своје производе, како традиционалне тако и оне које су спој, само на први залога, неспојивог, нуди пољопривредно газдинство Тадић из Доње Буковице код Ваљева које се бави производњом полутврдих димљених сирева од чистог крављег млека.

Фото: "Глас Подриња"


–Почели смо 2020.године са једном до две врсте да би данас дошли до тога да имамо 19 различитих укуса, од оних традиционалних комбинација са белим луком, першуном, босиљком, сремушем, до оних слатких комбинованих са пистаћима, лешницима, брусницом, сувом шљивом. Људи су расположени за нове укусе и баш воле да пробају. Захваљујући нашим купцима смо и дошли до овог броја разлитичих сирева, односно укуса и комбинација које данас имамо- кажу у овом газдинству и додају да је цена за килограм 1,4 хиљаде динара, али да су потрошачима доступна мања паковања тежине до пола килограма. У понуди је, додају и комбинација неколико укуса спакована у килограмска микс паковања. У тамнавску варош се радо враћају и сматрају да овакве манифестације треба подржати.

Фото: "Глас Подриња"


–Место живи, а људима се пружа прилика да пласирају своје производе, размењују искуства, стичу нова познанства. Данас нам и друштвене мреже и нове технологије пружају могућност пласмана и прилику да једно мало газдинство било где у Србије може врло једноставно да промовише своје производе широм земље- сматрају у пољопривредном газдинству Тадић. Међу излагачима који су први пут на Фестивалу зимнице била је и Дестилерија Голд- Н из Голе Главе која у својој понуди има широк асортиман ракија. Како кажу, неприкосновене су шљивовица и виљамовка, али ништа мање тражене су и друге воћне ракије попут дуње и кајсије, као и ликери од јагоде и малине.

Фото: "Глас Подриња"


–Ово је једини начин опстанка на селу, прерада сировине и производња финалног производа који могу да се направе од онога што рађа у сопственим воћњацима. Произвести добру, квалитетну ракију и пласирати је на тржиште. У домаћинству сви радимо, свако има своју улогу. Преноси се знање са колена на колено, трудимо се да увек побољшамо квалитет. Оно што је такође важно, поред квалитета, јесте и атрактивно паковање, дизајн на који обраћамо пажњу- откривају представници ове дестилерије.

Фото: "Глас Подриња"


АЈВАР, НАЈТРАЖЕНИЈИ ПРОИЗВОД
Један од најатрактивнијих производа зимнице јесте ајвар. Домаћице које су га бар једном припремале знају колико је потребно времена, знања и вештине за овај посао. Од набавке и печења паприке, преко чишћења, млевења, пржења до сипања у тегле...Управо је дуготрајан и захтеван процес његовог настајања један од основних разлога што је тегла овог производа од 720 грама достизала цену до хиљаду динара.

Фото: "Глас Подриња"


- Овај производ припремамо искључиво од печених паприка, без икаквих додатака. Година није баш погодовала квалитету сировине и било је тешко направити потребне количине а да квалитет финалног производа остане исти- каже Биљана Чкојић из домаћинства “Липовица” Свилеува чији је ајвар више пута у претходних неколико година проглашаван за најбољи на сајму у Коцељеви. У овом домаћинству су задовољни продајом и истичу да је она некада боља, некада лошија, али да је манифестација прилика да се купци упознају са произвођачима, да пробају производе, нешто пазаре да би у наредном периоду куповали додатне количине. Мерило успешности фестивала, између осталог, јесте висина уговорених послова и накнадно испоручене количине прерађеног воћа и поврћа, те ће ефекти овогодишње манифестације бити видљивији у наредним месецима.

Фото: "Глас Подриња"


У ТАКМИЧЕЊУ 258 КОТЛИЋА
Најатрактивнији пратећи садржај, без сумње је такмичење у припремању ловачког гулаша. Ове године у њему је учествовало чак 258 екипа па је пред еминентним жиријем био веома тежак задатак.

Фото: "Глас Подриња"


Председник Гастро тима Етно кухиње Србије ( ГЕТЕКС) Милорад Аћимовић и председник судијске комисије у Кулинарској федерацији Србије Јордан Настановић одлучили су да титулу најбоље припремљеног ловачког гулаша понесе шабачка екипа “У нашој кући нико не пије”. Друго место припало је тиму “Геометри” Табановић док је трећепласирана била екипа “Маки тим Сека” из Свилеуве. Већина учесника каже да је ово била лепа прилика за уживање у храни, пићу и дружењу, мада су се ретко могли срести и они који нису крили незадовољство због судијске одлуке.

Фото: "Глас Подриња"


Ипак, организатори верују да је љутња брзо прошло, те да ће сви учесници овог такмичења и наредне године бити гости тамнавске вароши.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa