Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

29. изложба акварела у Културном центр

Квалитет и трајање у години јубилеја

На конкурс за изложбу акварела пристигла су 122 рада од 83 аутор, из земље и региона, што потврђује дуготрајност, квалитет и традицију изложбе. Додељена је и награда која је ове године равноправно подељена између два аутора
За 29. групну изложбу акварела у Кулутрном центру жири у саставу Ненад Којић, сликар из Београда, Соња Петровић Јагић, историчарка уметности из Шапца и Љубица Јелисавац, историчарка уметности из Београда, председница, одабрао је изабрао радове 39 аутора трагајући за упечатљивим изразом у традиционалној техници извођења ликовних дела воденим бојама на папиру. Додељена је и награда која је ове године равноправно подељена између два аутора.

-Квалитетом идеје и реализације истакла се неколицина аутора, а награду, овом приликом, деле Јелена Трајковић Попивода (Београд) и Михаило Глигорић Глиша (Београд). Акварелисани цртеж Јелене Трајковић Попиводе, својеврсна, донекле арабескна, разрада контура људског тела у покрету, подстиче размишљање о повезаности животворних супстанци, виталности, односно о складу и трајању - кретању и токовима четкице, воде и пигмената у самој акварелској техници. Награђени пејзаж Михаила Глигорића Глише, дат у најбољој традицији акварела, комплексна је композиција у погледу планова, перспективе и валерских својстава, уз остварени пожељни рафинман представе – наводи у објашњењу историчарка уметности из Београда и председница жирија Љубица Јелисавац.

Фото: Глас Подриња


У ужем избору за награду био је и Драгиша Маринковић који према оцени жирија „већ дуже време експериментише са третманом, хатрије и њеном структуром што резултује перфорираном, хаптичном подлогом за сликареву интервенцију“.

-Ово није једини пример иновативнијег приступа техничким аспектима, укључујући и структуру хартије, на изложби.Манифестације пластичког слоја дела варирају од сведених апстрактних композиција до засићених и динамичних, експресивних структура. Од мањих до већих формата, од илустративних до симболичких приступа и оријентација – додала је Јелисавац.

Културни центар деценијама афирмише уметника, како младе, тако и оне познате у сфери стваралаштва. Ова установа културе обележава 65 година постојања и рада, а изложба акварела наредне године слави мали јубилеј, три деценије. На конкурс за изложбу акварела пристигла су 122 рада од 83 аутор, из земље и региона, што потврђује дуготрајност, квалитет и традицију изложбе.

Фото: Глас Подриња


-Желели смо да поставка буде заснована на квалитету. Како је тематска изложба задатак није био лак. Надамо се да смо успели да на најбољи начин представимо аквареле – навела је историчарка уметности Соња Петровић Јагић.

Поставка је отворена до 6. новембра, а улаз је слободан за све заинтересоване.
М.Ж.Б.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa