Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

66. Октобарски салон у Шапцу

Путовање кроз савремену уметност

Додељено је пет награда. За сликарство припала је Доминики Морариу Жељка Момиров награђена за скулптуру, Кристина Пирковић понела је признање за рад на папиру, као и Драгиша Маринковић. Награда младом уметнику „Игор Белохлавек“ припала
је Урошу Лукићу
Најстарија ликовна смотра у граду на Сави, 66. Октобарски салон, окупила је бројне ствараоце, љубитеље и познаваоце уметности у Народном музеју у Шапцу. Жири у саставу др Ђорђе Станојевић, Божидар Плазинић и Душан Ђукарић за поставку одабрали су 76 уметника и 82 рада. Како је истакнуто у образложењу жирија, све одлуке су донете једногласно, а додељено је и пет награда.

Награда за сликарство припала је Доминики Морариу за рад „Без назива“, док је Жељка Момиров награђена за скулптуру „Путовање II“, Кристина Пирковић понела је признање за рад на папиру „Вартоломејска ноћ I“, као и Драгиша Маринковић за „Пролазност, утицај природних фактора на папирну подлогу“. Награда младом уметнику „Игор Белохлавек“ припала је Урошу Лукићу за свеукупан рад, прегалаштво.

Фото: Глас Подриња


Салон репрезент српске ликовне сцене
Музејска саветница Народног музеја и историчарка уметности Татјана Марковић на свечаном отварању поставке истакла да традиција није само трајање Октобарског салона, већ квалитет, истрајност и различите уметничке поетике из деценије у деценију.

-Током година трудили смо се да не изгубимо оно што је најважније, а то је садашњи тренутак и веза са савременом уметношћу. Сваког октобра у оквиру поставке Салона посетиоци могу сагледати нова уметничка дела и ствараоце, а самим тим и стећи увид у ликовну сцену Србије - истакла је Марковић и нагласила да Октобарски салон почива на ревијалности, али и дијалогу као суштинском елементу поставке.

Фото: Глас Подриња


-Постоји дијалог између различитих аутора који излажу на Салону. Треба споменути да је сваки од њих другачији, са особеним стилом изражавања и стварања, те је и њихова комуникација значајна за свет уметности. Наравно, када говоримо о дијалогу, не можемо занемарити интеракцију између уметности и посматрача. Финално ту је и стручна јавност, селекциони жири, али и сви они који чине да Салон траје и буде препознатљив - закључила је Марковић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић навео је да Октобарски салон поседује квалитет, али и да град негује уметничку сцену вредну пажње.

-Поносан сам што све установе културе у граду својим програмима окупљају посетиоце и публику са истанчаним укусом. Имали смо прилику да погледамо сјајне изложбе и садржаје које није било могуће видети у другим градовима. Захваљујем се свима који предано раде у установама културе у Шапцу. Морам да поменем и сјајне шабачке уметнике носиоце значајних признања и награда. Надам се да ће и у будућности Салон бити још квалитетнији и окупљати добре уметнике.

Фото: Глас Подриња


Награде и признања, подстрек и потврда
Рескост, јасност, конзистентност скулптуре Жељке Момиров у идеји и реализацији веома јасно су је издвојиле изнад свих радова у области скулптуре на овој изложби, истакао је жири у образложењу награде за скулптуру и додао да је Жељка Момиров истакнута уметница на српској ликовној сцени, са воома јасном поетиком.

-Представљена је скулптура рађена у ливеном алиминијуму под називом ,,Путовање,, једна врло сведена форма -наводи награђена уметница.

Према оцени жирија Драгиша Маринковић није могао остати непримећен са својим ручно прављеним папирима и употребом природних материјала у креирању експресивних радова.

-Излажем дуго на овој изложби још од краја средње школе, Салон је у Шапцу, врхунац, изложба са највише аутора и има веома дугачку традицију, те је част учествовати- рекао је Драгиша Маринковић, добитник награде за рад на папиру.
Награђени рад Кристине Приковић великог формата осликава предан и посвећен приступ уметности, те је понела признање за рад на папиру.

-Оно што се дешава на глобалном нивоу и нашу данашњицу интерпретирам у својим делима. Рад „Вартоломејска ноћ“ носи страдалничку симболику кроз коју човечанство пролази, како раније, тако и данас – појаснила је Приковић.

Посетиоци поставку могу погледати до 14. новембра.
М.Ж.Б.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa