Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
фото: црвени крст

фото: црвени крст

КЛУБ 65 ПЛУС ОБЕЗБЕДИО ПАКЕТЕ ХРАНЕ ЗА САМОХРАНА СТАРАЧКА ДОМАЋИНСТВА

Стари за старе

Клуб за старије под називом 65 плус намењен је особама старијим од 65 година. Формиран је у децембру прошле године и већ су имали раније једну активност у оквиру Васкршњих празника, на базару, где су продавали колаче, осликане торбе и друге креативне предмете. У свим тим активностима на припреми и реализацији су им помагали млађи волонтери Црвеног крста- истиче секретар ове организације Милан Глумац и напомиње да је захваљујући тим средствима тада набављено и уручено 22 пакета самохраним старачким домаћинствима
Поводом Светског дана борбе против сиромаштва волонтери Црвеног крста уручили су прошле недеље пакета самохраним старачким домаћинствима на подручју коцељевачке општине.
Новац за набавку 13 пакета хране, тежине око 6,5 килограма, обезбеђен је захваљујући активностима Клуба 65 плус у оквиру недавно одржаног Фестивала зимнице.

–Клуб за старије под називом 65 плус намењен је особама старијим од 65 година. Формиран је у децембру прошле године и већ су имали раније једну активност у оквиру Васкршњих празника, на базару, где су продавали колаче, осликане торбе и друге креативне предмете. У свим тим активностима на припреми и реализацији су им помагали млађи волонтери Црвеног крста- истиче секретар ове организације Милан Глумац и напомиње да је захваљујући тим средствима тада набављено и уручено 22 пакета самохраним старачким домаћинствима.

У овој хумнитарној организацији свесни су важности подизања квалитета живљења старијих лица те ће се трудити да и у наредном периоду осмисле и реализују што је могуће више садржаја који ће укључити старије од 65 година


Чланови клуба су изразили жељу да учествују и на Фестивалу зимнице, те су у сусрет овој манифестацији припремали зимницу и купцима понудили разноврстан асортиман. На тај начин обезбедили су још 13 пакета и помогли својим угроженим суграђанима.

–Циљна група свакако јесу самохрана старачка домаћинства и помоћ њима је директна. Међутим, не смемо занемарити бенефите који Клуб 65 плус пружа старијим особама укљученим у његов рад. Он је значајан за све наше старије суграђане који се укључе у његов рад јер се осећају прихваћеније у друштву. Нису маргинализовани, већ им се врати осећај да су корисни, да нешто значе, да могу да допринесу, стварају, помажу и то је једна велика ствар. Обогате свој друштвени живот. Црвени крст то назива активно старење. Клуб 65 плус је један повод да старији изађу из својих домова, из своје монотоне свакодневице, да се друже са људима- прича Глумац и додаје да им веома значи да се повремено окупљају у просторијама Црвеног крста, друже се и ангажују у складу са својим могућностима.

фото: црвени крст


У овој хумнитарној организацији свесни су важности подизања квалитета живљења старијих лица те ће се трудити да и у наредном периоду осмисле и реализују што је могуће више садржаја који ће укључити старије од 65 година.

Истичу да је важно развијати осећај емпатије код младих према старијим суграђанима. Зато је у оквиру обележавања Дечје недеље, између осталог, организовано предавање у основној школи на тему “Мостови међу генерацијама” које је имало посебан осврт на старе и младе, њихове потребе, осећаје, узајамну помоћ и поштовање.

ОДРЖАНО 13 АКЦИЈА,У ПЛАНУ ЈОШ ТРИ
Једна од примарних вредности коју промовише Црвени крст јесте добровољно давалаштво крви. Од почетка године на подручју коцељевачке општине реализовано је 13 акција, а наредна ће бити одржана сутра.

–До краја године имамо још три акције. Прва је у петак, 27. октобра, на Свету Петку у Коцељеви. Код Средње школе биће постављен трансфузиомобил у јутарњим сатима, а потом се он премешта у Доње Црниљево испред порте цркве. Затим, 21. новембра биће одржана акција у Коцељеви и у парохијском дому у Драгињу и на крају, завршна је у Коцељеви 27. децембра- рекао је секретар Црвеног крста.
Ова локална самоуправа поново се нашла у друштву најуспешнијих у оквиру Зимске и Летње кампање коју организује Институт за трансфузију крви Србије.

До краја године имамо још три акције. Прва је у петак, 27. октобра, на Свету Петку у Коцељеви. Код Средње школе биће постављен трансфузиомобил у јутарњим сатима, а потом се он премешта у Доње Црниљево испред порте цркве. Затим, 21. новембра биће одржана акција у Коцељеви и у парохијском дому у Драгињу и на крају, завршна је у Коцељеви 27. децембра


–Нама је план да прикупимо 450 јединица крви у овој години. До сада смо прикупили 375 и верујемо да ћемо тај план остварити. Уколико би тако било, то би значило да је сваки четврти грађанин наше општине дао крв- закључио је Глумац и истакао да је важно у што већој мери развијати свест о важности добровољног давалаштва крви не само код младих, већ код свих генерација како би се одржао континуитет и обезбедиле неопходне залихе за нормално функционисање здравствених установа.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa