Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Орден где и припада
Повратак вредног знамења у Прњавор

Орден где и припада

Повратак знамења кући. Копија верна оригиналу. Део поставке посвећене страдању Прњавора у ратовима од 1912. до 1918. године
Указом Њ. К. В: Краља Александра првог Карађорђевића Прњавор је одликован Орденом Карађорђеве звезде IV степена са мачевима 1934. године, а почетком јуна истог лета је додељен овом месту. Ипак у периоду између 1941. и 1945. године је нестао. Оригиналан Орден није пронађен, али је ова Месна заједница добила реплику намењену поставци посвећеној страдању Прњавора у ратовима од 1912. до 1918.

Копија Ордена је достојна оригиналу с обзиром на процедуру и начин израде, истиче Дејан Васић, организатор и један од учесника традиционалног Ходочашћа на Цер. Инцијативу за израду копије покренули су управо учесници Ходочашћа, који су прикупљали и добровољни прилог на овогодишњем догађају.



-Захтевна и дуга процедура у трајању од осам месеци обухватала је одобрење Канцеларије Ордена Републике Србије, достављање указа на увид из архива Србије, као и службеног гласника из 1934. у ком је наведено да је Прњавор одликован. Након тога Војни музеј у Београду који поседује такав оригинални орден, одобрењем канцеларије Ордена Републике Србије и директорке Војног музеја Потпуковника Невенке Дармановић доставио је комплетан опис и фотографије ордена ливници која се бави израдом одликовања за Републику Србију. После свих одобрења и прикупљених финансијских средстава почела је израда ордена у трајању од 40 дана и веродостојна је оригиналу. Велику помоћ за комплетну процедуру пружило је Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. и председница друштва Драгана Јуришић - истиче Васић.

Приложеници Ордена организовали су и скуп где су сви имали прилику да уживо виде орден. Ученици ОШ “Краљ Александар Карађорђевић” заједно са директорком и наставним кадром посетили су Спомен костурницу у Прњавору, имали су предавање о страдању Прњавора, поред тога организатор Ходочашћа и акције израде Ордена упознао их је са процедуром израде. Орден је намењен музеју Прњавора и улази у процедуру поставке.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa