Info

26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Orden gde i pripada
Povratak vrednog znamenja u Prnjavor

Orden gde i pripada

Povratak znamenja kući. Kopija verna originalu. Deo postavke posvećene stradanju Prnjavora u ratovima od 1912. do 1918. godine
Ukazom Nj. K. V: Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića Prnjavor je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde IV stepena sa mačevima 1934. godine, a početkom juna istog leta je dodeljen ovom mestu. Ipak u periodu između 1941. i 1945. godine je nestao. Originalan Orden nije pronađen, ali je ova Mesna zajednica dobila repliku namenjenu postavci posvećenoj stradanju Prnjavora u ratovima od 1912. do 1918.

Kopija Ordena je dostojna originalu s obzirom na proceduru i način izrade, ističe Dejan Vasić, organizator i jedan od učesnika tradicionalnog Hodočašća na Cer. Incijativu za izradu kopije pokrenuli su upravo učesnici Hodočašća, koji su prikupljali i dobrovoljni prilog na ovogodišnjem događaju.



-Zahtevna i duga procedura u trajanju od osam meseci obuhvatala je odobrenje Kancelarije Ordena Republike Srbije, dostavljanje ukaza na uvid iz arhiva Srbije, kao i službenog glasnika iz 1934. u kom je navedeno da je Prnjavor odlikovan. Nakon toga Vojni muzej u Beogradu koji poseduje takav originalni orden, odobrenjem kancelarije Ordena Republike Srbije i direktorke Vojnog muzeja Potpukovnika Nevenke Darmanović dostavio je kompletan opis i fotografije ordena livnici koja se bavi izradom odlikovanja za Republiku Srbiju. Posle svih odobrenja i prikupljenih finansijskih sredstava počela je izrada ordena u trajanju od 40 dana i verodostojna je originalu. Veliku pomoć za kompletnu proceduru pružilo je Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. i predsednica društva Dragana Jurišić - ističe Vasić.

Priloženici Ordena organizovali su i skup gde su svi imali priliku da uživo vide orden. Učenici OŠ “Kralj Aleksandar Karađorđević” zajedno sa direktorkom i nastavnim kadrom posetili su Spomen kosturnicu u Prnjavoru, imali su predavanje o stradanju Prnjavora, pored toga organizator Hodočašća i akcije izrade Ordena upoznao ih je sa procedurom izrade. Orden je namenjen muzeju Prnjavora i ulazi u proceduru postavke.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa