Инфо

2. новембар 2023.2. нов 2023.
Фото: Спортски савез особа са инвалидитетом Шабац

Фото: Спортски савез особа са инвалидитетом Шабац

Спорт за особе са инвалидитетом у Шапцу

Активности за све

Нови спорт у понуди за особе са инвалидитетом. Више активности у понуди, све бесплатно за кориснике активности. Баскин, стони тенис, пливање, паракарате, реедукација психомоторике, моторичке радионице
Спорт је много више од надметања појединаца или екипа за победу, мада је то есенција на први поглед. Суштински спорт кроз историју има моћ да људе чини срећним, испуњеним и да подиже на више нивоа квалитет живота. Шабац као град се може похвалити, између осталог и спортским успесима спортиста са инвалидитетом. Из Шапца потиче освајач параолимпијске медаље, једна од најуспешнијих стонотениских клубова, турнир са најдужом традијом, квалитетни атлетски, стрељачки и куглашки клуб, све бољи пливачи, а на менију Спортског савеза особа са инвалидитетом Шабац од недавно се налази још један спорт, паракарате. Након промотивног тренинга који је орагнизовао Спортски савез Београда, интересовање је било велико, те су покренути тренинзи. Водиће их тренер клуба “Каишин” Саша Ковачевић.

Током године, у мају и јуну је реализован пилот пројекат спорта и физичке активности за децу која похађају школски програм по ИОП-у.

Фото: Спортски савез особа са инвалидитетом Шабац


-Учествовало је десет дечака и девојчица из Основне школе “Стоја Новаковић”. Пробни пројекат је одобрило Министарство просвете који би требало да буде настављен 2024. године. Аутор програма је докторанд физичке културе Живан Милошевић, а у реализацији учествују дефекторлог Никола Ђурђевић и моја маленкост - истиче професор Зоран Љубишић, иначе руководилац пливачке секције у Ватерполо клубу “Шабац” и уз Николу Михаиловића најзаслужнији за недавне успехе парапливача на националном нивоу.

-Неколико претходних године учествујемо на регионалним и државним такмичењима. Освојили смо низ медаља и три године узастопно имамо државне прваке. Истакли су се: Марко Исаковић златна медаља, Бојан Симић златна медаља, Немања Перић златна медаља, Лазар Станковић бронзана, као и Новак Матијевић.

Распоред активности
ПЛИВАЊЕ - недеља, од 11:00 (Градски базен), БАСКИН И МОТОРИЧКА РАДИОНИЦА - субота од 14 и недељом од 13 (Хала Зорка); РЕЕДУКАЦИЈА ПСИХОМОТОРИКЕ - уторак од 15 и четвртком од 16 (Соколски дом); ПАРАКАРАТЕ - среда од 16 (Соколски дом): СТОНИ ТЕНИС - понедељак, среда и петак од 09 (Соколски дом).

Ове године експанзију је доживео баскин, јединствена инклузивна спортска дисциплина која укључује истовремено особе са и без инвалидитета. Шабац је за сада једини град у Србији који има свој клуб, тим из нашег града, као представник Србије освојио је треће место на Европском купу у Италији.

-Наредни кораци су оснивање интернационалне асоцијације баскина, а пре тога ми се трудимо да иницирамо оснивање националног баскин савеза којим бисмо се прикључили интернационалној организацији. Постоји интересовање у Београду да се покрене клуб, били су на семинару у Лињану - наглашава Славољуб Авдић, секретар Спортског савеза особа са инвалидтетом Шабац.

Фото: Спортски савез особа са инвалидитетом Шабац


Темељ спортских успеха је Стонотениски клуб “Мачва”, чији је оснивач свима знани Митар Паликућа, параолимпијац. Ове године су успехе остварили Драган Баћановић и Немања Бирманчевић.

-Драган и Немања су освојили трећа места на лигашком такмичњу у Суботици, они су и репрезентативци, чувамо традицију организације великог турнира у Шапцу у мају, делујемо и ту на проширењу. Били смо на припремама у Новом Саду, Врњачкој Бањи, у Пољској - додаје Авдич.

Фото: Спортски савез особа са инвалидитетом Шабац


Редовно ССОСИ организује реедукација психомоторике коју води Кристина Илисић Тимотић намењен је деци до 12 година, базирана је на покрету, развоју психомоторике. Све поменуте активности су потпуно бесплатне и врата су отворена за све чланове организација особа са инвалидитетом било којег типа. Тренутно има више од 50 корисника.

-Сви заинтересовани треба да у нашој канцеларији у Соколском дому попуне приступни формулар, било који радни дан од 09 до 14 сати и стекну статус корисника активности. Све активности су бесплатне, сви трошкови су на терет ОСИ и увек позивамо све да нам се придруже. Пружамо помоћ у одабиру спорта – додаје Авдић.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa