Инфо

9. новембар 2023.9. нов 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ВАЖНА ПОСЕТА ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ШАБАЦ

Стигао санитет, ускоро магнет и ангио - сала

Са магнетом и ангио - салом комплетно је завршен један дијагностички центар, тако да ће ова болница у смислу дијагностике бити један мали клинички центар, навела је др Сања Радојевић Шкодрић. Тренутно су нам на едукацији 43 млада специјализанта, очекујемо њихов повратак у установу током наредне три године, рекао је директор Опште болнице др Слободан Поповић. Све што су одавно биле потребе грађана Шапца, држава сада, када имамо добар здравствени систем, омогућује граду, рекао је председник Привременог органа града Шапца Александар Пајић
Општа болница “Др Лаза К. Лазаревић“добила је прошлог четвртка савремени санитет, до краја године у ову установу стићи ће магнетна резонанца, а током следеће биће урађена ангио-сала. Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, др Сања Радојевић Шкодрић, предала је кључеве санитета директору ОБ др Слободану Поповићу и том приликом најавила и ове две значајне ствари.

-Шабац ће добити најсавременији магнет за регионалну болницу, чија је вредност око 1,5 милиона евра. Између осталог на њему ће моћи да се ради и дијагностика дојке. Како шабачка болница већ има мамограф и ултразвук, пацијенткиње ће овде моћи да ураде комплетну дијагностику дојке. Након јутрошњег разговора са председником могу да кажем да је одобрена ангио сала за шабачку болницу, а таква не постоји у Мачванском округу. Доктори кардиолози ће већ сада почети да се едукују како би били спремни у исто време када и ангио сала. Са магнетом и ангио салом комплетно је завршен један дијагностички центар, тако да ће ова болница у смислу дијагностике бити један мали клинички центар, навела је др Сања Радојевић Шкодрић.

Фото: Глас Подриња


Санитетско возило које је већ стигло је најсавременије, донација је Уједињених Арапских Емирата и у Србију их је стигло 15. Опремљено је оксигенотерапијом, дефибрилатором, монитором, кардиолошком столицом. Ово ће бити шесто санитетско возило у шабачкој болници и највероватније ће њим бити замењено једно које је доста старо.

Све већа издвајања за лечење деце у иностранству
-Сву децу, за које струка сматра да треба да иду на лечење у иностранство, тамо и шаљемо. Овде смо обишли Теодору која је управо захваљујући таквом лечењу не само жива, него у потпуности и здрава. Сања о томе да постане сликарка. Била је хитан случај који не би добро завршио да није о трошку државе, Владиним авионом упућена у Турску где јој је урађена операција урођене аномалије крвних судова. Она сада иде о трошку државе и даље у Турску на контролу и ићи ће док буде потребно. Многи и даље не знају да о трошку државе могу да се шаљу сви за које експерктна комисија сматра да треба да иду у иностранство. Наша средства су све већа. Од 2008. до 2012. године држава је за лечење деце у иностранству издвајала 590 милиона динара, а у периоду од 2013. до 2023. издвајамо 13 милијарди динара, рекла је Сања Радојевић Шкодрић.


-РФЗО је увек био ту за нас 24 часа и у безброј тешких ситуација су нам помогли, како током ковид пандемије, тако и након ње. Санитет који смо добили је са комплетном опремом. Магнет који ћемо добити до краја године потпуно се уклапа у визију и план развоја шабачког здравства. Чекали смо га двадесетак година. Припремамо простор где ће он бити смештен. Радови треба да буду завршени најкасније до краја месеца. Предстоји нам и обука радиолога и техничара. Ангио сала је такође нешто што је део нашег плана и што је изузетно потребно нашим суграђанима. Тренутно су нам на едукацији 43 млада специјализанта, очекујемо њихов повратак у установу током наредне три године, рекао је директор Опште болнице др Слободан Поповић.

Фото: Глас Подриња


Председник Привременог органа града Шапца, др Александар Пајић навео је да је посета директорке РФЗО још један показатељ добре сарадње града и државе. Истакао је да су донација санитета, као и најављена модернизација Опште болнице дивне вести за све грађане Шапца.

Комплетна дијагностика и лечење тумора дојке у Шапцу
-На листи Фонда је око 90 одсто лекова за карцином дојке и иновативни лекови ће се давати и по регионалним болницама. Тако ће пацијенткиње са променама на дојци у овој болници моћи да буду комплетно и дијагностификоване и лечене. Увели смо доста иновативних лекова и за пацијенте са мултиплом склерозом и због тога је јако важно да развијемо терапијске центре по регионалним болницама, рекла је др Радојевић Шкодрић.


-Држава је одлучила да радимо нову болницу. Док се то не реализује успостављамо бољу здравствену заштиту у постојећој установи. Значајно је за све грађане Шапца да ће имати доступнију и ефикаснију здравствену услугу у Општој болници и Дому здравља Шабац. Држава брине о свим својим грађанима на прави начин. Све што су одавно биле потребе грађана Шапца, држава сада, када имамо добар здравствени систем, омогућује граду, рекао је др Александар Пајић и захвалио се директорки РФЗО, али и председнику Србије Александру Вучићу на бризи за све грађане.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa