Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Светлосна инсталација "Живојин П."
НА 86. ЈЕСЕЊОЈ ИЗЛОЖБИ УЛУСА ПРЕДСТАВЉЕН РАД ШАПЧАНИНА ДР ПЕТРА ГАЈИЋА

Светлосна инсталација "Живојин П."

На 86. Јесењој изложби УЛУС-а представљени су радови педесет уметника из Србије и иностранства. Концепт изложбе сачињен је у сарадњи Уметничког савета УЛУС-а и међународног тима кустоса окупљених око међународне платформе за естетско експериментисање и едукацију.

Уметнички Савет УЛУС-а сарађивао је са драматургом Иваном Момчиловић, визуелним уметником и песником Кајом Ердинц и интердисциплинарном уметницом, теоретичарком уметности и песникињом Елизабетом Цукаро. Уметници који су се одазвали позиву имали су задатак да се изразе у одређеном медију на интердисциплинарну тему са радним насловом “Тајна знања”.



Циљ је био да се истраже тајне повезнице између медија филма, фотографије и сликарства и различитих области “знања уметности”, као и односа уметности према аматерском - страственом експериментисању.
Међу изложеним радовима, своје место нашао је и рад Шапчанина, доктора уметности Петра Гајића, који је представио свој рад под називом “Живојин П.” алудирајући на филмског и ликовног уметника, редитеља Живојина Павловића. Гајићева светлосна инсталација одговор је на појам филма, фотографије, телевизије и сликарства у 21. веку.

- Није случајан избор нашег прослављеног синеасте који је рођен 1936. године у Шапцу, а чије се стваралаштво доводи у везу са појавом “Црног таласа” у југословенској кинематографији крајем педесетих и током шездесетих година прошлог века. Моја светлосна инсталација осветљава стваралаштво и дело великог редитеља кога је овај град тако лако заборавио, истиче Гајић.
Изложба, која је обележила ликовни живот у текућој години, отворена је за посетиоце до суботе, 9. децембра у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa