Инфо

28. децембар 2023.28. дец 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ПРОСЛАВИО 60. РОЂЕНДАН

Сваки изазов се може савладати

У Центру за стручно усавршавање (ЦСУ) Центар за социјални рад (ЦСР), протеклог петка обележио је 60. рођендан. Била је то прилика да се присутни подсете како се ова установа социјалне заштите развијала у протеклих шест деценија.

- Наша установа данас има пет служби, 118 запослених, од којих 52 стручна радника. У почетку је радило једанаест запослених, али се Центар развијао у складу са друштвеним потребама, као и потребама породице и појединаца. Данас кроз три службе Центар спороводи јавна овлашћења у складу са Зaконом о социјалној заштити. Имамо домски смештај – установу за децу и младе и Службу за локална права и услуге кроз коју град Шабац спроводи своју социјалну политику. Да је та социјална политика одговорна у граду Шапцу говори чињеница да данас имамо дванаест услуга и 6 права, каже директорка Биљана Мркоњић.

Услуге социјалне заштите које пружа ЦСР Шабац, подељене су у следеће групе: услуге процене и планирања: дневне услуге у заједници – дневни боравак; помоћ у кући; свратиште и друге услуге које подржавају боравак корисника у породици и непосредном окружењу; услуге подршке за самосталан живот – становање уз подршку; персонална асистенција; обука за самостални живот и друге врсте подршке неопходне за активно учешће корисника у друштву; саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге – интензивне услуге подршке породици која је у кризи; саветовање и подршка родитеља, хранитеља и усвојитеља; подршка породици која се стара о свом детету или одраслом члану породице са сметњама у развоју; одржавање породичних односа и поновно спајање породице; саветовање и подршка у случајевима насиља; породична терапија; медијација; СОС телефони; активација и друге саветодавне и едукативне услуге и активности; услуге смештаја – смештај у сродничку, хранитељску или другу породицу за одрасле и старије; домски смештај; смештај у прихватилиште и друге врсте смештаја.



Према речима педагога Весне Димитријевић, руководиоца Службе за заштиту деце и младих, ово је значајан јубилеј за све који раде и који су радили у ЦСР.

- Свако од нас је дао и даје свој допринос раду и развоју Центра, који је важна карика у друштву. Посао који радимо је комплексан и одговоран, изнад свега, хуман. Ми знамо са каквим се ситуацијама свакодневно суочавамо, тешким, понекад се чини и нерешивим, али наша хуманост и вера да се сваки изазов може и мора савладати даје нам снагу да заједно са нашим корисницима идемо ка путу решења.
М.Ф.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa