Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Припрема пластеника за нову производњу

Основна обрада земљишта - треба ићи са додавањем органских ђубрива или зеленишних пострних (махунарки, слачице) које осим враћања неких макро елемената повећавају водно ваздушни режим земљишта
Као и свака друга производња и пластеничка производња захтева низ мера и радњи како би се следећа производња одвијала са што мање проблема.

Околину пластеника очистити од коровских биљака, непотребне амбалаже као и свих отпада. Алат који се употребљава у производњи опрати, поправити и дезинфиковати. Одложити на за то предвиђено место. Конструкцију треба поправити, дезинфиковати, опрати фолију са унутрашње и спољне стране како би била што прозрачнија. Прегледати систем за проветравање и ако треба отклонити недостатке. Уклонити сва помоћна помагала коришћена у производњи. Уклањање биљних остатака као и трулих, оштећцених и топлих плодова као могући извор заразе.

Фото: Canva


Како је велика интензивност и најчешће моно култура у гајењу, препорука је промена места тунелима или замена површинског слоја земље 10-ак цм. За дезинфекцију тла доступна су еколошка средства (раствори микроорганизама који су инхибиори раста и размножавања присутних патогених микроорганизама). Ову дезинфекцију треба поновити за 10 дана. Земљиште се може дезинфиковати и разним хемијским средствима уз поштовање препоруке произвођача.

Основна обрада земљишта - треба ићи са додавањем органских ђубрива или зеленишних пострних (махунарки, слачице) које осим враћања неких макро елемената повећавају водно ваздушни режим земљишта.

Како се у овој производњи користи много воде, долази до већег сабијања ораничног слоја па је препорука ако не сваке, бар на две године вршити подривање. Овако урађена припрема даје веће могућности за успешну производњу.
Дип.Инг Јован Сушић Пссс Шабац

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa