Инфо

1. фебруар 2024.1. феб 2024.
Ученици Пољопривредне школе на размени у Француској, Фото: Средња пољопривредна школа са домом ученика Шабац

Ученици Пољопривредне школе на размени у Француској, Фото: Средња пољопривредна школа са домом ученика Шабац

СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА ШАБАЦ: ПЕТОГОДИШЊА ЕРАЗМУС АКРЕДИТАЦИЈА

Квалитет достојан европског поверења

Након вишегодишњих успешно реализованих сарадњи са европским школама Средња пољопривредна школа из Шапца добила петогодишњу акредитацију у оквиру ЕРАСМУС програма
Знање и искуство. Могућност упознавања другачијих култура, повезивања са вршњацима из Европе са сличним интересовањима. Ово би био сажетак онога што су нам ученици Средње пољопривредне школе годинама у назад доносили по повратку са студијских путовања из неких од европских земаља реализованих преко пројеката прекограничне сарадње или програма Еразмус.

Шабачка Пољопривредне школа, као прва школа у Србији која је учествовала у пројекту прекограничне сарадње 2012. године (2016. наставак пројекта) са Хрватском, Еразмусу се прикључује 2020. Од тада до данас учествовала је на три пројекта: једном КА2 и два КА1. Захваљујући доброј реализацији ових пројеката и темељној стартегији представљеној у конкурсној документацији, недавно им је од Темпус-а стигло обавештење о одобреној петогодишњој акредитацији. Једна од потврда да у свом раду негују квалитет достојан европског поверења.

Фото: Средња пољопривредна школа са домом ученика Шабац


Планом је предвиђено да на студијска путовања оде 36 ученика и 14 професора, а земље са којима ћемо
сарађивати зависе од нашег избора


-Додела Еразмус акредитације потврђује да је подносилац захтева направио план за спровођење висококвалитетних активности мобилности као део ширег напора за развој своје организације, као и преласка са конкурисања за појединачне пројекте на стратешко планирање и развијање институционалних капацитета- навео је за „Глас Подриња“ директор Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац, Предраг Савић и објаснио:

-Еразмус акредитација је алат за установе и организације у областима општег, стручног образовања одраслих и младих који желе да остваре прекограничну размену и сарадњу.

У све наведене пројекте уткан је посвећен и исцрпан рад пројектног тима и директора, а као највећи значај ових путовања у школи наводе искуство које су ученици стекли кроз путовање, дружење,
упознавање нових култура, усавршавање и модернизацију професионалног искуства


Корак даље у реализацији успешне сарадње
По Савићевим речима, идеја за аплицирање за вишегодишњу акредитацију била је спонтана. Изникла је из бројних стручних усавршавања кроз семинаре и сарадње са страним партнерима у оквиру Еразмус пута. Припреме за аплицирање су почеле половином претходне године, те су темељност процеса и не препуштање ни једног детаља случају довели до успеха.

-Кроз формулар је представљен петогодишњи план заснован на дугорочним циљевима. План се односи на мобилност наставног особља и ученика са циљем јачања европског начина образовног процеса и учење кроз промовисање вредности инклузије и различитости, развијање толеранције и промовисању знања о заједничком европском наслеђу и разноликости, као и подршку за развој професионалних мрежа широм Европе. Планом је предвиђено да на студијска путовања оде 36 ученика и 14 професора, а земље са којима ћемо сарађивати зависе од нашег избора- навео је Предраг Савић.

Фото: Средња пољопривредна школа са домом ученика Шабац


Досадашњи пут
Преко различитих пројекта у претходном периоду преко стотину деце је путовало у Европу. Са Француском школом из околине Нанта сарадња траје већ 12 година, док је на студијском путовању било 150 ученика. Преко Еразмус пројекта са европским начином усвајања знања упознало се 34 ђака, а преко пројеката прекограничне сарадње са школама из Словеније и Словачке 12 ученика годишње.

-Када је реч о Еразмус пројектима КА2 је био везан за размену ученика са школом из Француске. Трајао је три године (продужен због ковида) и у њему је учествовало 22 наша ученика и око 20 француских ученика. У првом КА1 пројекту смо угостили 14 ученика ветеринарске школе из Нитре у Словачкој, а у другом КА1 је 12 наших ученика образовног профила ветеринарски техничар и прехрамбени техничар ишло 14 дана на стручну праксу у Солун- наводи директор Средње пољопривредне школе из Шапца.

Захваљујући доброј реализацији пројеката и темељној стартегији представљеној у конкурсној
документацији, недавно им је од Темпус-а стигло обавештење о одобреној петогодишњој акредитацији. Једна од потврда да у свом раду негују квалитет достојан европског поверења


У све наведене пројекте уткан је посвећен и исцрпан рад пројектног тима и директора, а као највећи значај ових путовања у школи наводе искуство које су ученици стекли кроз путовање, дружење, упознавање нових култура, усавршавање и модернизацију професионалног искуства.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa