Инфо

1. фебруар 2024.1. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Медицинска школа “Др Андра Јовановић” добитник Светосавске награде

Поносни на признања, постигнућа, традицију и квалитет

„Медицинска школа „Др Андра Јовановић“, са традицијом дугом 77 година, једна је од три најстарије медицинске школе у земљи. Данас је то модерна средња стручна школа, верификована за дванаест образовних профила из подручја рада Здравство и социјална заштита. Аутентични смо по високо-унапређеним условима рада и то захваљујући интензивном уређењу школског простора и набавци савремених наставних средстава и опреме по највишим стандардима струке“, истакла је директорка школе Биљана Ђукнић
Медицинска школа ,,Др Андра Јовановић“ Шабац добитник је Светосавске награде, највишег признања Министарства просвете, науке и технолошког развоја које се додељује заслужним појединцима и установама. Министарка образовања др Славица Ђукић Дејановић уручила је признање директорки шабачке школе, Биљани Ђукнић, 27. јануара, на Савиндан у Влади Републике Србије. Медицинска школа награђена је за изузетне резултате у области образовања и васпитања. О признању, постигнућима, плановима разговарали смо са директорком Медицинске школе Биљаном Ђукнић.

Медицинска школа ,,Др Андра Јовановић“ Шабац један је од добитника Светосавске награде, највишег признања Министарства просвете које се додељује заслужним појединцима и установама. Колика је част и привилегија бити на челу образовне установе чији рад је препознало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја?
Ова награда потврда је да је Медицинска школа у Шапцу препознатљиво име у просветном систему. Комисија која је одлучивала о овогодишњим лауреатима вредновала је озбиљна постигнућа у професионалном раду, квалитет наставног процеса и чињеницу да је ово једна од најопремљенијих средњих стручних школа у Западној Србији, за коју се при упису увек тражи место више.

Поносна сам на свој колектив и ученике јер су својим радом и постигнућима Медицинској школи омогућили да понесе ово значајно признање. Велика је част наћи се међу најистакнутијим појединцима и установама из образовног система у згради Владе Републике Србије, где је ово признање школи уручено. Наравно, поред привилегије да у име своје установе примим ову награду, припала ми је и одговорност да у наредном периоду кроз организацију рада оправдам поверење које нам је Министарство просвете указало. Награда је потврда успешног вишедеценијског рада, али и обавеза да у наредном периоду и даље пружамо свој максимум у образовању младих људи и останемо препознатљиви као квалитетна и репрезентативна средња стручна школа из области здравства и социјалне заштите.

Фото: "Глас Подриња"


У образложењу награде наведено је да је Медицинска школа “Др Андра Јовановић” препозната у Србији као школа са одличним условима за образовање ученика, те да они постижу изванредне услове током свог школовања, али и касније током академског школовања.
Медицинска школа „Др Андра Јовановић“, са традицијом дугом 77 година, једна је од три најстарије медицинске школе у земљи. Данас је то модерна средња стручна школа, верификована за дванаест образовних профила из подручја рада Здравство и социјална заштита, а тренутно остварује образовно-васпитну делатност у осам смерова за 830 ученика, у 28 одељења. Аутентични смо по високо-унапређеним условима рада и то захваљујући интензивном уређењу школског простора и набавци савремених наставних средстава и опреме по највишим стандардима струке.

И Министарство просвете је препознало квалитетну наставну опрему и стручан кадар којим располажемо, те смо 2020. године проглашени за регионални тренинг-центар у области здравства. Наша опрема врхунског нивоа даје ученицима могућност да стичу вештине неопходне за извођење позива за који се школују. Пратимо њихова постигнућа по завршеном средњошколском образовању и подаци у последњих неколико година говоре да преко 65% наших ученика наставља школовање на некој од високообразовних институција у држави. Ученици су оспособљени за рад у здравственим установама од којих добијамо повратне информације да се истичу, како по вештинама за обављање свог позива, тако и по одговорном односу према раду.

Фото: "Глас Подриња"


Иза успеха ученика, стоји и посвећеност наставног и ненаставног кадра школе. Да ли је синегија свих укључених у рад Медицинске школе, уз ученике и родитеље заслужна за успех?
Да би један колектив постигао изузетне резултате, мишљења сам да је неопходно да постоји квалитетна радна атмосфера, међусобно подржавање, и поштовање. Трудим се да својим личним примером и стварањем подстицајне радне атмосфере у колективу допринесем да се одрже управо такви односи. Имамо добру сарадњу са родитељима наших ученика и у школи постоји правило да се све важне одлуке у вези са ученицима доносе и анкетирањем родитеља.

Школа је позната по бројним секцијама, практичној настави, али и хуманитарном раду. Секције омогућавају ђацима да исакажу своје таленте, вештине, а хуманитарни рад да буду прави представници медицинске професије и добри људи. Како видите значај образовања и васпитања младих људи у овим областима?
Поносни смо на признања освојена на републичким такмичењима из стручних и општеобразовних предмета и наравно, незаобилазне спортске успехе, по којима смо једна од најтрофејнијих школа у Србији. Ови успеси резултат су рада чак 27 школских секција Једна од њих - новинарска, изнедрила је часопис „Мedicus“, са јубиларних двадесет година рада и неколико републичких награда, а управо ових дана је проглашен најбољим средњошколским часописом у земљи, од стране Друштва за српски језик и књижевност Србије.

Фото: "Глас Подриња"


Препознатљиви смо по промовисању здравих животних стилова, неговању хуманитарних вредности и волонтеризма, ширењу еколошке свести, улагању у културни, спортски и друштвени активизам својих ученика. Ученички парламент годинама уназад са организацијама „Хумано срце Шапца“ и „Каритас“ спроводи акције сакупљања основних намирница за децу у установама социјалне заштите и за угрожене категорије становништва. Производња фармацеутских производа, акција осмомартовског даривања поклона чланицама Удружења параплегичара и Савеза слепих и слабовидих, дугогодишње су акције којим школа код ученика развија емпатију и бригу о другима. Школа са Црвеним крстом, Домом здравља „Др Драга Љочић“ и Заводом за јавно здравље сваког септембра учествује у обележавању Светског дана прве помоћи и других важних датума из Календара здравља.

Школа је учествовала у бројним пројектима у протеклом периоду, што је допринело побољшању квалитета образовања, али и повезаности са локалном заједницом.
За ову награду, од осталих пријављених, издвојило нас је учешће у бројним пројектима. Школа је у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Градом Шапцем и Удружењем параплегичара Мачванског округа реализовала пројекат уградње лифта, под називом „Без баријере до образовања“. Проласком на конкурсу Групе за образовање за опремање иновативног и мултидисциплинарног простора за ученике и наставнике, Медицинска школа отворила је први Мејкерс лаб у Шапцу.

Посебно истичемо Програм модернизације школа у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Европске инвестиционе банке, којим смо 2022. године добили средства у износу од 300.000 евра за набавку опреме за кабинете и тиме испунили критеријуме за стицање статуса тренинг-центра. У вези са тим направили смо корак ка неформалном образовању, тако да је школа у последњих годину дана израдила шест програма за шест обука којима је код Министарства Просвете и Агенције за квалификације РС аплицирала за стицање статуса јавно признатог организатора активности образовања одраслих (ЈПОА). Такође, учесници смо међународног пројекта „Унапређивање квалитета стручног образовања кроз јачање улоге организатора практичне наставе” у организацији Образовног форума регионалног пројекта ОеАД-а Аустрија, подржаног од стране Министарства просвете.

Фото: "Глас Подриња"


Дугогодишња сарадња са здравственим установама, привредницима, хуманитарним и организацијама из домена социјалне заштите важан је сегмент у раду Медицинске школе.
Школа има вишедеценијску сарадњу са здравственим установама и другим социјалним партнерима – Општа болница „Др Лаза Лазаревић“, Дом здравља „Др Драга Љочић“, Завод за јавно здравље, Геронтолошки центар, Медицинска лабораторија „Здравље“ и Дом здравља „Здравље“, Хемофарм, апотека „Мелиса“, Стоматолошка ординација МИС Дентал, Лабораторија за зубну технику „Р Дентал“, Козметички салон „Холидеј“, Црвени крст Шабац, Удружење параплегичара Мачванског округа, Каритас Шабац, Ротари-клуб Шабац, Фондација „Хумано срце Шапца“. Такође, истичемо сарадњу са Градском управом града Шапца и Удружењем медицинских школа Србије јер при конкурсу за добијање Светосавске награде сви наши социјални партнери су нас свесрдно подржали својим препорукама.

Да ли награда обавезује Медицинску школу да и у наредном периоду постиже изузетне резултате у области образовања и васпитања, негује знање?
Свака награда даје енергију и вољу за даље напредовање, а у области образовања то је увек могуће. У наредном периоду планирамо да развијемо међународни пројекат сарадње са медицинским школама из региона, да угостимо ученике и запослене других медицинских школа и да наставимо реконструкцију школског објекта и даље унапређење ентеријера и екстеријера школе. Поносни смо на чињеницу да свим наведеним утичемо да су до сада нашу школу уписивали најбољи ученици из Мачванског округа, а по плану уписа очекујемо да их у јулу 2024. године примимо у следеће образовне профиле – фармацеутски техничар, санитарно-еколошки техничар, медицинска сестра-техничар, зубни техничар, козметички техничар. Радујемо се доласку осмака са којима ћемо исписивати странице нових школских успеха.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa