Инфо

29. фебруар 2024.29. феб 2024.
Фото: СПШ

Фото: СПШ

ТРЕЋА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗАЈЕДНИЦЕ ДОМОВА УЧЕНИКА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

Запажено представљање СПШ у Скопљу

На конференцији у Скопљу обратили су се директори домова ученика и свако је говорио о стварима битним за установу коју представља. Као битна тема се наметнуо и васпитни рад и на који начин омогућити да деца у домовима квалитетно проводе слободно време.Предраг Савић говорио је о предстојећем јубилеју, 120 година рада школе, као и о делатности којима се баве
Средња пољопривредна школа са домом ученика учествовала је на тродневној конференцији Заједнице домова ученика Југоисточне Европе у Скопљу. Конференција је одржана у арени „Борис Трајковски“, а учествовало је око 90 домова из Србије, Црне Горе, Мађарске, Бугарске, Северне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Заједница је основана пре годину дана, а Шапчани су јој приступили у септембру прошле године. Након оснивачке конференције у Београду, одржана је и једна у септембру у Подогорици и на њој су такође учествовали представници шабачке школе и дома ученика.

Заједница окупља ученичке домове, студентске домове и школе са домовима ученика и подељена је у три подгрупе. Тања Николић, управница шабачког Дома изабрана је, након конференције у Подгорици, за потпредседника подгрупе школа са домовима. Заједно са директором шабачке школе, Предрагом Савићем, учествовала ја на конференцији у Скопљу.


-Учешће у Заједници нам доноси, пре свега, размене ученика, затим искустава, лакше и ефикасније решавање проблема и функционисање. Постоје комисије за све сегменте које ми имамо у свакодневном раду, као што су правна питања, васпитни рад, финансије и ту можемо потражити савет и помоћ за сваки проблем. Можемо да остваримо сарадњу са сваким домом из Заједнице и остваримо размену ученика која је бесплатна. Разматрамо са којим домом ћемо ове године остварити сарадњу у том смислу и то ће сигурно бити неки од домова из окружења који су за ученике најинтересантнији. Услугу ћемо, наравно, узвратити, наводи Тања Николић.

На конференцији у Скопљу обратили су се директори домова ученика и свако је говорио о стварима битним за установу коју представља. Као битна тема се наметнуо и васпитни рад и на који начин омогућити да деца у домовима квалитетно проводе слободно време.

Фото: СПШ


Предраг Савић говорио је о предстојећем јубилеју, 120 година рада школе, као и о делатности којима се баве. Представници домова су презентацијом својих установа представљали оно што имају да понуде и због чега су другима интересантни за сарадњу.

-Излагање нашег директора заинтересовало је многе представнике других домова. Посебно су им интересантни школа јахања, али и зооврт, као и то што имамо пекару и млекару. Такође, пажњу је изазвало и то што имамо нови објекат дома где свака соба има своје купатило. Видели су у нама потенцијалног партнера за размену, тако да је наше представљање било веома успешно. Моћи ћемо да бирамо где ћемо да идемо и са ким ћемо да сарађујемо, каже Тања Николић.


На конференцији је говорио и министар просвете Северне Македоније.

Донета је одлука да ће се убудуће плаћати годишња чланарина која ће износити симболичних један евро по детету, чиме ће се финансирати часопис који ће издавати.

Као један од највећих бенефита удруживања чланице виде превазилажење подела у региону кроз дружење и упознавање деце.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa